Ondernemers teleurgesteld over Brussels btw-formulier

 In Finance

Den Haag – Op het voorstel van de Europese Commissie voor een eenvoudigere btw-aangifte voor bedrijven is door ondernemers teleurgesteld gereageerd. “Een gemiste kans”, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW.

Om de btw-aangifte in de Europese Unie (EU) eenvoudiger te maken heeft Eurocommissaris Algirdas Semeta (belastingen) woensdag een plan gepresenteerd om één standaardformulier te maken voor alle 28 lidstaten. Volgens de commissie kan het voorstel bedrijven jaarlijks vijftien miljard euro aan besparingen opleveren.

‘Gemiste kans’
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die ook veel familiebedrijven vertegenwoordigen, noemen het gekozen model ‘teleurstellend’ en een ‘gemiste kans’. Volgens de belangenorganisaties is met de gekozen modelaangifte nog altijd sprake van een veelvoud aan keuzes in optionele boxen voor de lidstaten. Naast vijf verplichte gegevensvakken mogen de lidstaten nog een groot aantal andere vakken toevoegen. In totaal mag het btw-formulier in het voorstel maximaal 26 vakken beslaan.

Geen echte standaard
Het gevolg is dat er nog steeds grote verschillen tussen de lidstaten van de EU zullen zijn. “Van een echte standaard is daarom geen sprake”, aldus de ondernemingsorganisaties. Het Brusselse voorstel had volgens de ondernemersorganisaties juist als doel om de btw-aangifte te vereenvoudigen door onnodige internationale hobbels weg te nemen. Juist voor het midden- en kleinbedrijf, waarin veel familiebedrijven ook over de grens zaken doen of willen doen, is dit niet gunstig. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden de aangiften van Nederland en het Verenigd Koninkrijk wel goede voorbeelden.

 

Recommended Posts
Michael Dell weer familiebedrijf