Ondernemersfamilie hanteert sluwe belastingtrucs

 In Finance

Deventer – De ondernemersfamilie Walton, bekend van supermarktimperium Wal-Mart, ontwijkt belasting, zo blijkt uit publiekelijk opgevraagde rechtsdocumenten en belastingformulieren. Door het gebruik van achterdeurtjes behoudt de familie haar imposante vermogen.

Het doorsluizen van vermogen van generatie op generatie zonder er belasting over te betalen, is tamelijk eenvoudig in Amerika. Veel rijke Amerikaanse bedrijven en personen maken er dan ook dankbaar gebruik van. Dit gebeurt ook binnen de ondernemersfamilie Walton. Zo schonk de familie Walton in januari 2012 ruim één miljard dollar aan een museum dat werd opgericht door Alice Walton. Doordat het hier gaat om een gift aan een ‘goed doel’ hoeft de familie hier geen belasting over te betalen. Bovendien blijft het geld op deze manier binnen de familie Walton.

Walton versus Rockefeller
Door gebruik te maken van slinkse trucs stootte de familie Walton de Rockefeller-familie van de troon als rijkste familie van Amerika. Deze familie was overigens ook bijzonder goed in het ontwijken van belasting. John D. Rockefeller gaf zijn inkomsten aan zijn zoon, voordat er belasting over geheven kon worden. Naar aanleiding hiervan is er in 1924 een wet in het leven geroepen waardoor familiegiften belast werden. Door het gebruik van achterdeurtjes is deze heffing vandaag de dag simpel te ontlopen, zoals ook de ondernemersfamilie Walton ondervond.

Wal-Mart
Supermarktketen Wal-Mart is in 1962 opgericht door Sam Walton. Wal-Mart heeft 8500 winkels in vijftien verschillende landen. Alleen in de Verenigde Staten en Puerto Rico opereert het supermarktimperium onder de naam Wal-Mart. In overige landen staat het bekend als Walmex (Mexico), Asda (UK), Seiyu (Japan) en in India als Best Price. Wal-Mart heeft naast supermarkten ook warenhuizen, kledingwinkels, restaurants, discount winkels, cash- en carrywinkels en een groot aantal kleine winkels. De Walton-familie wordt, ondanks haar grote vermogen, geen strobreed in de weg gelegd op financieel gebied. De ondernemersfamilie kan zo met gemak haar imperium steeds verder uitbreiden.

Recommended Posts