Gijs Linse (partner Allen & Overy): ondernemerszin familiebedrijf belangrijke troef

Ondernemerszin Gijs Linse

Fusies en overnames zijn doorgaans complexe transacties. Gijs Linse, partner bij Allen & Overy, is hierin gespecialiseerd en staat veel familiebedrijven bij. “Bij dit soort transacties draait alles om het vertrouwen tussen cliënt en advocaat.”

“Allen & Overy klinkt heel Brits, maar dat zijn we van origine helemaal niet”, zegt Linse. “Allen & Overy heette in Nederland tot 2000 namelijk Loeff Claeys Verbeke. We waren het eerste Nederlandse kantoor dat zich aansloot bij een internationaal advocatenkantoor. Zo combineren we het beste van twee werelden: de Hollandse cultuur en een internationaal netwerk.”

Allen & Overy

Allen & Overy werkt voornamelijk voor beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen en private equity. Naast fusies en overnames adviseert Allen & Overy bedrijven ook op het gebied van geschillen, governance en allerhande arbeidsrechtelijke zaken. “Als specialist op het gebied van fusies en overnames sta ik voornamelijk niet-beursgenoteerde ondernemingen bij, waaronder veel familiebedrijven”, vertelt Linse. “Natuurlijk is het ene familiebedrijf het andere niet, maar wat ze vaak gemeen hebben, is een enorme drive om te ondernemen.”

Ondernemen in het bloed

Linse is ervan overtuigd dat juist deze ondernemerszin bepalend is voor de manier waarop hij familiebedrijven adviseert. “Ondernemen zit familiebedrijven in het bloed. Dan is het belangrijk dat ik op dezelfde golflengte intune. Als ik bij een gesprek begin met het opsommen van alle risico’s, dan sluit dat niet aan op de ondernemerszin van de familie.”

Ondernemerszin: Jumbo

Een van de cliënten van Linse is de familie Van Eerd van Jumbo Supermarkten. “De manier waarop Jumbo in relatief kort tijd is uitgegroeid van een bescheiden Brabantse supermarktonderneming tot de onbetwiste nummer twee van Nederland, is een treffend voorbeeld van die ondernemerszin. En nu is de familie Van Eerd weer betrokken bij de aankoop van Hema; toch een moeilijk dossier met een hoop haken en ogen. Maar deze familie ziet de mogelijkheden en durft het aan.”

Tot de kern

Over zijn eigen rol bij fusies en overnames is Linse duidelijk: “Tijdens het proces zal ik de juiste balans moeten vinden tussen mogelijkheden en risico’s. Naarmate de transacties groter en ingewikkelder worden, is het mijn taak de deal tot de essentie terug te brengen. Wat zijn – los van alle randzaken – de opties? Door het zo plat te slaan, help ik mijn cliënt om een keuze te maken op basis van zijn of haar ondernemersgeest.”

Vertrouwen

“Als de deal beklonken is, vind ik het een groot compliment als een cliënt aangeeft dat wij de transactie sámen hebben gedaan. Dat is het ultieme bewijs van vertrouwen voor mij en dat is waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief