Ontwerpen Ankersmit maken comeback na 50 jaar

 In Geen categorie

Vandaag, op 8 januari 2016, gaat de Amsterdam Fashion Week weer van start. Een belangrijk moment voor jong modelabel FUTURA, dat voor de nieuwe collectie gebruik heeft gemaakt van 50 jaar oude ontwerpen van een familiebedrijf uit Deventer. De lijn wordt tijdens het event geshowd aan het publiek.

Het gaat om de designs van de firma Ankersmit, die op 9 december 1965 de deuren moest sluiten. Het bedrijf concentreerde zich voornamelijk op de Afrikaanse markt, die in de jaren ’60 instortte. Unilever, die de stoffen van Ankersmit al verhandelde, besloot uiteindelijk de creaties van de firma onder te brengen bij concullega Van Vlissingen in Helmond. Daarmee viel het doek definitief voor Ankersmit in Deventer, waar op dat moment zo’n 1000 medewerkers in dienst waren.

Grootse plannen

De ontwerpers van FUTURA, Anne Bosman, Sanne Schepers en Tom Renema, gaan de oorspronkelijke designs nu nieuw leven inblazen. Het drietal kwam in het najaar van 2015 voor het eerst in aanraking met Ankersmit toen het toegang kreeg tot 100 jaar oude, geheime receptenboeken van de fabriek, zo meldt RTV Oost. De Deventenaren waren meteen verkocht. “Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED, red.) liet ons kennismaken met de kunstschatten”, zo vertelt Bosman. “We rekenden vooral op Afrikaanse producties, maar kwamen tot onze grote verrassing ook veel grafische, bijna abstracte prints tegen. Het is vooral de tijdloosheid van de ontwerpen waar we voor vielen.”

De designers hebben grootse plannen met de creaties van Ankersmit. Bosman: “De huidige collectie wordt al uitgebracht in onder meer Deventer, Den Bosch, Ridderkerk, Utrecht en Zutphen. Na de show kijken we welke stukken deze steden eventueel van de nieuwe lijn willen hebben voor volgend seizoen. Ook kan de kleding online besteld worden.”

Bron van inspiratie

De rol van de familie Ankersmit zelf bij de realisatie van de nieuwe kledinglijn van FUTURA is nihil. “De fabriek is destijds gesloten, dus we maken de ontwerpen echt zelf, maar het is een enorme bron van inspiratie. Van één Ankersmit-print zijn bij wijze van al tien nieuwe, gemoderniseerde designs te maken. Wel heeft SIED ons gevraagd respectvol met het erfgoed om te gaan.”

FUTURA focust zich voornamelijk op mannenkleding, ‘met liefde voor de mooiste materialen en kleuren’. Binnenkort gaat FUTURA ook aan de slag met een kledinglijn voor vrouwen.

Lees hier meer over de geschiedenis van familiebedrijf Ankersmit in Deventer of bekijk onderstaande video.

Recommended Posts