Onvrede leidt tot oprichting nieuwe hardloopwinkelformule

Nijmegen – Gebrekkige transparantie bij Runnersworld-eigenaar Euretco zette Toine van Wilderen aan samen met zijn dochter een nieuwe lopersketen te beginnen: Lopers Company.

De beslissing van Van Wilderen, een van de oprichters van Runnersworld, is ingegeven door een gebrek aan financiële transparantie bij de huidige eigenaar van Runnersworld. De naam van de nieuwe winkel is Lopers Company. Inmiddels hebben al acht ondernemers zich aangesloten bij het nieuwe familiebedrijf Van Wilderen, die zelf een zaak heeft in Nijmegen. De ambitie is om het aantal Nederlandse winkels binnen enkele maanden uit te breiden tot twintig. Tegen het FD vertelt de winkelier dat er veel belangstelling is, ook van ondernemers buiten de Runnersworld-formule.

Rendementsverbetering
Onrust door het bij Runnersworld-eigenaar Euretco gevoerde beleid is een belangrijke oorzaak van de breuk. Volgens Van Wilderen is Euretco niet transparant geweest over de financiële resultaten. Hij wil met Lopers Company winkeliers meer duidelijkheid, kennis, transparantie, participatie in het assortimentsbeheer en ‘absoluut ook rendementsverbetering’ bieden. Voor de oprichting van Lopers Company zochten Van Wilderen en zijn dochter de samenwerking met inkoopcombinatie GMS Group Netherlands. Deze heeft momenteel vooral aangesloten schoendetaillisten en wil groeien in het sportkledingsegment.

Groei
Van Wilderen bedacht in de jaren tachtig het concept van een speciaalzaak voor hardlopers, een idee dat uitgroeide tot een keten van 28 vestigingen, waarvan drie in handen van Van Wilderen zelf. In 1994 verkocht hij de formule Runnersworld aan Euretco, een inkooporganisatie die ook formules als Sport 2000, Decorette en Lampenier onder haar hoede heeft. Op dit moment lijkt een fusie ophanden van Euretco met Intres, dat retailformules als Livera, Libris en Intersport beheert.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief