Ook Nederlands familiebedrijf genoemd in Panama Papers

 In Geen categorie

Belastingdiensten van over de hele wereld zijn momenteel in de ban van de ‘Panama Papers’, de term die verwijst naar elf (voormalig) staatshoofden die door belastingontduiking miljoenen wisten weg te sluizen. Ook een Nederlands familiebedrijf is betrokken bij het schandaal.

Het gaat om ondernemersfamilie Van der Vorm, één van de rijkste families van Nederland. Dat meldt Z24.nl. De inmiddels overleden Jos van der Vorm zou ruim 7 miljoen hebben laten verdwijnen via trusts op Bermuda. Zoon Willem zou dat geld weer doorgesluisd hebben naar familieleden, waaronder zijn drie zussen.

Aandelen in FD
De familie Van der Vorm heeft een vermogen van zo’n 6,2 miljard euro. Het bedrijf bezit onder meer de meerderheid van de aandelen in investeringsmaatschappij HAL. Ook de aandelen van FD Mediagroep, het moederbedrijf van het Financieel Dagblad, vallen daaronder. De krant is (opvallend genoeg) één van de media die met de Panama Papers naar buiten treedt.

Meer Nederlanders betrokken
De familieleden zijn niet de enige Nederlanders die genoemd worden in het onderzoek. Ook gegevens van honderden Nederlanders die werkten met Panamees adviesbureau Mossack Fonseca, waaronder Clarence Seedorf, zijn inmiddels bekend bij de journalisten. Zij parkeerden hun geld onder meer op de Britse Maagdeneilanden. Eenieder die deze constructie niet meldde bij de Belastingdienst, is strafbaar.

Recommended Posts