Opvolgend familielid kan einde bedrijf betekenen

Deventer – Het voortzetten van een familiebedrijf doe je natuurlijk met een geschikte opvolger. Ook al lijkt de opvolger misschien ideaal, hij kan het familiebedrijf en zichzelf de grond in werken.

Wat is er mooier dan het voortzetten van je bedrijf met een opvolger uit de familie? Er zijn veel bedrijfseigenaren die deze vraag met ‘niets’ zullen beantwoorden. Maar door je ideale opvolger te veel macht te geven en hem te weinig te controleren kan dit in het meest extreme geval de ondergang betekenen voor je eigen familiebedrijf. Hoe kun je als eigenaar voorkomen dat je eigen bedrijf door je opvolger ten gronde wordt gericht? Josh Baron en Rob Lachenauer, adviseurs voor familiebedrijven en auteurs van diverse boeken over ondernemen, beantwoorden deze vragen in The Malay Mail Online, een Maleisische krant.

Is de opvolger wel echt zo ideaal?
Is de opvolger wel echt zo geschikt als hij lijkt, of past hij totaal niet binnen het bedrijf? Een belangrijke vraag die je als eigenaar in je achterhoofd moet houden wanneer je zelf een stapje terug wil doen. Waar je als eigenaar daarnaast op moet letten is de werkervaring: heeft de potentiële opvolger bij meerdere bedrijven gewerkt of alleen in het familiebedrijf? Wat verder belangrijk is, is of de opvolger gestuurd wordt door zijn familieleden in het bedrijf of ook door niet-familieleden. Het is namelijk ook belangrijk voor de eigenaar om te kijken naar de meningen van andere werknemers binnen het bedrijf over de beoogde opvolger. Kunnen zij het goed vinden met de mogelijke opvolger en zien ze hem als de juiste man voor het familiebedrijf?

Falen in twee opzichten
Mocht de opvolger toch niet geschikt zijn, dan komt dat volgens Baron en Lachenauer in de meeste gevallen omdat hij geen leiderschap in zich heeft. Hij weet niet hoe hij om moet gaan met de leidinggevende functie en is in de tijd dat hij onder de vleugels van zijn ouders acteerde altijd met fluwelen handschoenen behandeld.  In dat geval eindigt de situatie vaak slecht voor zowel het familiebedrijf als voor de persoon in kwestie. Het bedrijf moet zich opwerken vanuit een dal waar het in terecht is gekomen. Maar wat te denken van de op het eerste gezicht zo ideale opvolger? Deze heeft jaren zijn best gedaan om zich beetje bij beetje hogerop te werken. Tot dat ene moment dat hij toch uit het familiebedrijf moet stappen. In het meest extreme geval voelt het betreffende familielid zo veel schaamte dat hij zijn familie de eerste paar jaren niet meer onder ogen durft te komen. Deze situatie wil je te allen tijde voorkomen door te zorgen dat je een opvolger juist kiest en voorbereidt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief