Opvolging, financiering en fusies centraal in nieuw boek familiebedrijven

 In Geen categorie

Maarten Vijverberg is partner bij Clifton Finance en al jarenlang bekend met de wereld van familiebedrijven. In zijn nieuwste boek ‘Aantekeningen uit de praktijk’ bundelt hij zijn kennis op het gebied van opvolging, toezicht, financiering en fusies en overnames bij familiale organisaties.

Vijverberg is inmiddels expert in de wereld van familiebedrijven. “In de jaren negentig hield ik me al bezig met familiebedrijven en alles wat daarbij komt kijken”, vertelt Vijverberg. “Van opvolging tot fusies en overnames en financieringen. Vanaf 2008 ging ik bijeenkomsten voor familiebedrijven organiseren. Destijds was ik daarmee zo ongeveer de eerste; inmiddels zijn er meer mensen en instanties die dat doen.”

Onderzoek
Voor het schrijven van het boek deed Vijverberg samen met studenten van de Erasmus universiteit ook onderzoek onder de grotere familiebedrijven in Nederland. “Wij maken daarbij gebruik van openbaar gepubliceerde informatie. Het schrijven van het boek deed ik samen met journalist en schrijver Irene Schoemakers, met wie ik al vele jaren samenwerk.”

Eyeopener
De ondernemer ziet zijn boek als een eyeopener. “Het idee ervoor lag al heel lang op de plank. Vanuit de praktijk kwam ik erachter dat veel onderzoeken heel afstandelijk zijn en gericht op generieke informatie. Zo wordt er bij opvolgingsvraagstukken vaak geschreven over eisen waar opvolgers aan moeten voldoen. Ik kijk in mijn optiek verder”, aldus Vijverberg. “De nieuwe generatie zal het immers altijd anders doen dan de zittende: die heeft namelijk een andere kijk en andere competenties. En dat kan een groot voordeel zijn, als je het mij vraagt. Je moet die nieuwe generatie juist de kans bieden een nieuwe draai aan het bedrijf te geven. Die kant van de medaille werd wat mij betreft nog te weinig belicht.”

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je het boek bestellen.

Recommended Posts