Overdracht versnellen wellicht interessant voor familiebedrijf

Amsterdam – Oudere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf presteren op bepaalde punten minder goed dan jongere ondernemers. Familiebedrijven kunnen met die wijsheid mogelijk hun voordeel doen.

Oudere ondernemers brengen het er wat betreft investeringen en omzet slechter vanaf dan jongere ondernemers, zo stellen de onderzoekers van Panteia/EIM. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 1600 kleine en middelgrote ondernemingen. Oudere ondernemers hanteren minder vaak een innovatieve concurrentiestrategie. Voor andere concurrentiestrategieën is geen relatie met leeftijd gevonden.

Continuïteit belangrijkst
Tussen de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de winst is geen verband met leeftijd aangetoond. Het maken van winst blijkt zowel bij jonge als oude ondernemers echter meestal op de tweede plaats te komen als het gaat om de doelstellingen van het bedrijf. Continuïteit is vaak het belangrijkste doel. Dat geldt natuurlijk helemaal voor familiebedrijven. Door de overdracht naar de volgende generatie te versnellen, kunnen familiebedrijven wellicht nog meer excelleren dan zij al doen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief