‘Overheid liet familiebedrijf Foppen in kou staan’

Harderwijk – Directeur Jan Foppen vindt dat de overheid zijn zalm- en palingbedrijf in de kou heeft laten staan nadat er eerder salmonella in zijn gerookte zalm werd aangetroffen.

Jan Foppen, directeur van het internationaal opererende familiebedrijf Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk,voelt zich in de steek gelaten door de overheid. Door de trage reactie van de overheid duurde de onrust over de salmonellabacterie in zijn gerookte zalm veel langer dan nodig. Dat zei de directeur zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. Eind september werd salmonella gevonden in een aantal producten van Foppen, waarna deze uit de winkels zijn gehaald.

Onbeantwoorde telefoontjes
Gepleegde telefoontjes naar het RIVM en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) bleven onbeantwoord, terwijl het familiebedrijf al snel in de gaten had dat de besmetting afkomstig was van een productielijn in Griekenland. Toch werd dit lange tijd buiten het officiële onderzoek gehouden waardoor de onrust langer duurde en ten onrechte maaltijdsalades werden teruggeroepen.

Volgens het RIVM zijn er ruim 1000 mensen ziek geworden door de besmette zalm, vier mensen zijn eraan overleden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief