Overname 2.0: Familievermogen Ten Cate aan basis private bank [afl. 3]

 In Bedrijfsoverdracht, Dossier: Overname 2.0

AMSTERDAM – Sommige jonge ondernemers grijpen de verkoop van het familiebedrijf aan om een nieuw droombedrijf te realiseren. In de serie bijzondere bedrijfsoverdrachten in samenwerking met NUzakelijk deze week: familievermogen textielfamilie Ten Cate aan basis private bank.

Egbert ten Cate (1945), nazaat van de oprichters van textielonderneming Koninklijke Ten Cate, studeerde rechten en vervolgens bestuurskunde in New York. De industriële sector sprak hem tijdens zijn studententijd aan en hij had technische aanleg. “Ten Cate was generaties lang een familiebedrijf”, blikt hij terug. “Ik was als jonge jongen wel een beetje voorbestemd om in het bedrijf te komen.”

Beursnotering
Maar het liep anders. De ruim 300 jaar oude textielonderneming ging een fusie aan (met Nijverdal) en kreeg op een gegeven moment een notering aan de beurs. “Daardoor was de vanzelfsprekendheid weg dat ik in het bedrijf of misschien zelfs in de directie zou komen.” De textielbranche verkeerde bovendien in zwaar weer toen Egbert ten Cate op z’n 31e besloot een andere richting te kiezen. “Ik kreeg interesse in de financiële wereld en met name in de effectenbranche.”

Ten Cate wilde wel graag ondernemen. “Dat zit in het bloed. Ik denk ook dat je geen ondernemer kunt worden als je het niet in je hebt.” Het familievermogen gaf Ten Cate de mogelijkheid om – samen met een compagnon – de overname te doen van een kleine commissionair die optrad voor institutionele beleggers.

Kans van slagen
Ten Cate was succesvol als ondernemer. Na vijf jaar verkochten de aandeelhouders het bedrijf aan Credit Suisse. Dat smaakte naar meer. “Ik kende de markt inmiddels goed en zag een goede kans voor een gespecialiseerde, onafhankelijke private bank. Eigenaren van bestaande kleinere private banken hadden geen opvolging of verkochten het bedrijf. En als iedereen ermee ophoudt, ontstaat een gat in de markt en heb je kans van slagen”, redeneerde hij.

In 1992 startte Ten Cate een private bank voor vermogende particulieren door een aantal kleinere instellingen, waaronder een met een bankvergunning, te kopen en samen te voegen. In 1994 wijzigde hij de naam in Bank ten Cate & Cie. “Koninklijke Ten Cate is een gerenommeerd bedrijf en een succesverhaal. Ten Cate is een merknaam die past bij een private bank.”

Ondernemende cultuur
Bank ten Cate & Cie, waar meerdere familieleden aandeelhouder van zijn, is zelf inmiddels ook een succesverhaal. Het gaat goed met de kleinste bank van Nederland. “Ondernemers voelen zich thuis bij ons. Wij hebben een ondernemende cultuur. Zelf ben ik ook een soort DGA. We zitten dus als collega-ondernemers tegenover elkaar. Dat wij een familiebedrijf zijn, spreekt aan.”
De bank heeft veel ondernemers en ex-ondernemers onder haar clientèle. “Zij hebben zo hun eigen wensen en verlangens. Daarom zijn zij ook ondernemer.” Kapitaalbehoud is voor de cliënten in deze tijden belangrijker dan de hoogte van het rendement, weet Ten Cate. “Ik kan ook uitleggen dat dit zo is. Ik ben immers onderdeel van de doelgroep en sta voor dezelfde uitdagingen. Geld voor successie moet bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn als je komt te overlijden.”

Ten Cate voelt zich na al die jaren nog steeds als een vis in het water als private banker. “Textiel was wel een optie geweest, maar ik ben blij dat het gegaan is zoals het is gegaan.”

De serie Overname 2.0 is tot stand gekomen in samenwerking met NUzakelijk.

Recommended Posts