“Overname kleine brouwerijen door grote spelers jammer”

 “Door overname gaat er een stuk traditie verloren.” Dat zegt Harry Meens, directeur van brouwerij Alfa uit Schinnen (Limburg). De ondernemer vindt het jammer dat steeds meer kleine bierbrouwerijen in handen komen van grote spelers.

Meens doelt daarmee onder meer op de overname van het Belgische Palm door Bavaria. Binnen de koop vallen de brouwerijen Palm, de Hoorn en Rodenbach. In 2021 wordt het gehele familiebedrijf overgenomen.

“Stuk traditie verloren”
“In eerste instantie blijven de Belgen nog wel aan het roer, maar het bedrijf wordt uiteindelijk onderdeel van de grotere brouwerij. Nu is Bavaria nog een echte brouwer waar ook veel familieleden werkzaam zijn. Toch gaat er door de overname een stukje traditie verloren”, aldus Meens.

Eigen overname ‘ondenkbaar’
Zelf wil de ondernemer het stokje uiteindelijk overgeven aan zijn drie kinderen. De kans dat Alfa ooit in handen komt van een biergigant acht Meens klein. “Dat is ondenkbaar. We bestaan 146 jaar en de vijfde generatie binnen de familie wil graag het stokje van me overnemen. Mijn kinderen staan te trappelen en zijn al druk in de weer met het experimenteren. Eén van mijn dochters runt samen met een andere jongen de Bierkompanie in Heerlen, en mijn jongste is zelfs thuis al met bierpakketten in de weer, haha. Zo brouwde ze laatst een Belgisch Blond bier.”

Eerder werd al bekend dat SABMiller het moederbedrijf van Grolsch en daarmee een van de grootste brouwerijen ter wereld, gekocht zou gaan worden door AB InBev, het moederbedrijf van onder meer Corona, Stella Artois en Budweiser.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief