Overname Shipdock door Damen Shipyards akkoord

Gorinchem – Familiebedrijf Damen Shipyards heeft toestemming gekregen om de scheepsreparatiewerven van Shipdock over te nemen. Dit heeft de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) gemeld.

De NMa geeft groen licht voor de overname van Shipdock door Damen Shipyards. Uit het onderzoek van de autoriteit blijkt dat er naast deze twee werven nog voldoende ondernemingen in binnen- en buitenland overblijven waar rederijen uit kunnen kiezen om hun schepen te laten repareren en onderhouden.

Koninklijke Marine
In het onderzoek van de NMa is vooral gekeken naar de gevolgen voor de concurrentie van het repareren en onderhouden van grote marineschepen. De Koninklijke Marine besteedt deze werkzaamheden namelijk uit aan Nederlandse ondernemingen, omwille van de nationale veiligheid. Damen, Shipdock en Keppel Verolme maken als enige kans op de aanbesteding van de Koninklijke Marine omdat de capaciteit van hun dokken groot genoeg is. Na de overname krijgt de onderlinge concurrentie tussen de  werven een extra stimulans. De marine, de enige aanbieder van deze opdrachten, kan hier aan bijdragen door opdrachten langer in de markt te zetten.

Familiebedrijf
Het familiebedrijf Damen Shipyards is opgericht in 1927 door twee broers. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste scheepsbouwer van Nederland  met meer dan 6.000 werknemers en een vertegenwoordiging in 35 landen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief