Overnameactiviteit in Nederland gestegen

Amsterdam – De fusie- en overnameactiviteit in Nederland is de afgelopen drie kwartalen flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bedrijven deden voor 25 miljard euro aan overnames.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Mergermarket blijkt dat in de eerste negen maanden van 2012 voor 13 miljard meer aan fusie- en overnameovereenkomsten werd gesloten in Nederland. Deze 25 miljard is het hoogste bedrag sinds de 147 miljard in de eerste drie kwartalen 2007, toen ABN Amro werd overgenomen.

Benelux
Binnen België, Luxemburg en Nederland was laatstgenoemde goed voor 85 procent van de fusie- en overnameactiviteit, waaronder ook veel familiebedrijven. Zo nam VDL autoproducent NedCar over. Voor de Benelux als geheel waren de afgelopen negen maanden de slechtste  sinds 2004. De voornaamste reden hiervoor is het gebrek aan activiteit in België en Luxemburg.

Belangrijke deals
De telecom- en foodsector zorgden voor enkele aansprekende overnames. Belangrijke deals in de Benelux waren de overname van Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken en die van Grupo Modelo door Anheuser-Busch Inbev. Ook de overname van bijna een derde van KPN door het Mexicaanse América Móvil liet de cijfers stijgen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief