Overnames bedrijven door erven en schenken onder druk

Deventer – De regelingen rond het schenken en erven van bedrijven liggen zowel in Nederland als in België onder druk. Ze zorgen voor Kamervragen hier en onduidelijkheid bij onze buren.

De rechtszaak in Breda waar Fambizz eerder over berichtte heeft veel teweeggebracht. De zaak had betrekking op een landbouwbedrijf met een boerderij met opstallen, gronden en machines. Erfgenamen betalen weinig of geen belasting als ze deze onderneming voortzetten. Particulieren zouden bij zo’n overname 40 procent aan erfbelasting moeten betalen. De rechtbank stelde dat de vrijstelling voor ondernemingsvermogen in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Kamervragen
Volgens de rechter bevoordeelt de Belastingdienst ondernemers te veel. Als staatssecretaris Weekers van Financiën het verschil met particulieren kleiner maakt, dan treft dit waarschijnlijk vooral familiebedrijven.  CDA-Kamerlid Omzigt wil daarom weten of de vrijstelling voor ondernemingsvermogen in de Successiewet wordt aangepast, zodat deze niet langer in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en stelde Kamervragen. Marcel Koeslag, senior manager bij BDO merkt dat de rechtszaak bij familiebedrijven heel wat stof doen opwaaien. “De zaak is bekend bij klanten en daar krijgen we ook veel vragen over.”

Stimulans
Ook bij onze zuiderburen heerst onduidelijkheid omtrent successierechten. In België is het sinds januari goedkoper geworden een bedrijf te schenken in plaats van te erven. Kinderen betalen daar 3 tot 7 procent aan successierechten over een onderneming als een ouder overlijdt. Als een ouder tijdens zijn leven het bedrijf aan zijn kind schenkt hoeven hierover geen successiekosten betaald te worden. Lange tijd was het echter onduidelijk voor welke familiebedrijven deze regeling geldt. Een omzendbrief eind augustus bood meer helderheid: villavennootschappen en patrimoniumvennootschappen mogen tegen 0 procent geschonken worden,  managementvennootschappen niet.

België wil ondernemers met de maatregel stimuleren de overdracht van hun bedrijf actief voor te bereiden. “Deze stimulans zal zeker werken,” meent Maurice van Aanholt, hoofd fiscale afdeling bij Facet Accountants en Adviseurs. “Door de heffing van successiekosten bij het schenken zullen er bij Belgische familiebedrijven waarschijnlijk veel eerder overnames plaatsvinden, als de eigenaren nog leven.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief