Zeven tips voor een goede bedrijfsoverdracht [afl.4]

Overname binnen de familie is een potentieel mijnenveld. Emoties kunnen hoog oplopen, een familiebreuk ligt altijd op de loer. Fambizz en Overnamematch gaven zeven tips om de overdracht van een familiebedrijf in goede banen te leiden. Vandaag de laatste tip voor een succesvolle opvolging.

Eerder schreven we al hoe belangrijk het is om ondernemerschap zakelijk te houden en om een kind zo vroeg mogelijk bij het familiebedrijf te betrekken. We gingen in op scheiding van eigendom en leiding en op een goede voorbereiding van de opvolger. In aflevering 3 werd het belang besproken van een klankbord. De laatste tip zal veel ondernemers bekend voorkomen: de kunst van het loslaten.

7. De kunst van het loslaten
Niets moeilijker voor een directeur dan het loslaten van zijn eigen bedrijf. Dat moet wel, want het gevaar sluipt er in dat familiebedrijven met twee directeuren te maken krijgen: het kind en de vertrekkende ouder. De vader loopt nog rond, gaat goed met het personeel om, heeft warme contacten met leveranciers en neemt zelfs beslissingen als hij het niet eens is met het beleid. Dat wordt zo soms zelfs gemakkelijk gemaakt als om fiscale redenen besloten wordt het eigendom bij de ouders te laten. Wie heeft dan de leiding? Maak daarom goede afspraken. Als de zaak eenmaal is overgedragen aan een opvolger, moet de ouder zich terug trekken of daar in ieder geval niet te lang mee te wachten. Als dat niet lukt, moet de opvolger streng zijn en duidelijk vertellen dat de zaak is overgedragen. Een goede tip is om deze – vaak onvermijdelijke – gesprekken zakelijk te houden en daarom op de zaak zelf te bespreken. Niet thuis, op zondagavond, of tijdens het kerstdiner. Praat als directeur van het bedrijf. Een tip voor de overdrager is om een ander tijdverdrijf te zoeken en daar niet mee te wachten tot na de overname. Er komen ineens tachtig werkuren per week vrij om te besteden. Overigens is het oppakken van een hobby veelal doeltreffender dan het inhuren van een coach voor psychische begeleiding. Ook een mogelijkheid: zoek gelijkgestemden tijdens interessante seminars of word commissaris bij een ander bedrijf.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met met de redactie van overnamematch.nl.
Lees ook deel 3 van de serie artikelen over dit thema.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief