Pasen mooiste tijd voor kosjer familiebedrijf

Enschede – Met Pasen verdient er één familiebedrijf extra aandacht: Hollandia. Het Enschedese familiebedrijf Hollandia Matzes vaart wel bij de oude Pesach-traditie.

“Voor Hollandia Matzes is het de mooiste tijd van het jaar”, schrijft het bedrijf op zijn website. Hollandia Matzes is één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland en naar eigen zeggen misschien wel het kleinste A-merk van Nederland. De winkels liepen de afgelopen weken vol met Matzes Original, MatzeCrackers en MatzeToast. “In deze tijd van het jaar staat bij 1,5 tot 2 miljoen mensen Matzes op tafel. Traditioneel is de combinatie Matzes met roomboter en bruine suiker het populairst.”

Enschedees familiebedrijf
Hollandia is een familiebedrijf dat in de binnenstad van Enschede een fabriek heeft staan waar al sinds 1933 matzes worden gemaakt. Omdat Hollandia aan veel Joodse instellingen levert, moeten de matzes voldoen aan de Joodse spijswetten. Een matze (of matse) is plat ‘brood der ellende’ – en staat voor het lijden dat slaven hadden in Egypte. De bedoeling van het eten van matzes rond Pasen is het gedenken van de bevrijding door God en de uittocht uit Egypte.

Kosjer voor Pasen
Een matze bestaat uit water en meel van tarwe, gerst, spelt, rogge, haver of een mengsel daarvan. Het mag niet rijzen, zo leert de Joodse traditie. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) is de overkoepelende organisatie van Joodse Gemeenten in Nederland en ziet er op toe dat Hollandia de matzes kosjer bereidt. Het woord kosjer heeft met Pasen een zwaardere lading dan door het jaar heen. Zowel de bereidingstijd en -wijze van de matzes als ook het huis van Joden moet ‘kosjer voor Pasen’ zijn.

Van generatie op generatie
De Paastraditie van matzes is in Nederland een gebruik dat zijn oorsprong heeft in het begin van de vorige eeuw. Inmiddels is het eten van matzes uitgegroeid tot een typisch Nederlands gebruik; net als kruidnoten en chocoladeletters tijdens Sinterklaas horen matzes bij het Nederlandse Paasfeest.
Rond Pasen zie je in winkels de matzes volop in de schappen staan omdat ook veel katholieken matzes eten rond Pasen. In geen enkel land ter wereld worden tijdens Pasen door de niet-Joodse bevolking zoveel matzes gegeten. De traditie wordt – geheel in lijn met familiebedrijven – van generatie op generatie doorgegeven.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief