Pensioenpremie stijgt

Amsterdam – Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat de pensioenpremie dit jaar in veel sectoren met 1 à 2 procentpunt omhoog gaat.

Sommige werkgevers klagen al tijden over de stijgende pensioenkosten. Stabilisatie zit er echter voorlopig niet in. De afgelopen tien jaar zijn de premies zelfs verdubbeld naar ongeveer 25 miljard euro, zo meldt de krant. De premiestijging is een gevolg van de gedaalde rente en slecht nieuws voor ondernemers met personeel.

Opdrijven loonkosten
Werkgevers vrezen dat de gestegen pensioenpremies de loonkosten verder opdrijven. Leon Mooijman van werkgeversorganisatie AWVN vertelt aan de krant: ‘Hoewel veel is gesproken over de noodzaak de premies te stabiliseren, zullen de loonkosten in veel sectoren stijgen.’ Bij een premiestijging van 1 procentprocent gaat een modale werknemer er een paar euro netto per maand op achteruit.

Pensioenakkoord
De wens van de werkgevers was de premies vast te zetten op het niveau van afgelopen jaar. Dit is ook zo opgenomen in het pensioenakkoord. Maar omdat deze nog niet is ingevoerd, kunnen de werkgevers niet zoveel doen tegen de verhoging.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief