Pon: 4.000 extra werknemers sinds 2009

 In Finance

Nijkerk – Het gaat familiebedrijf Pon Holdings voor de wind. De autoimporteur, machineleverancier en tegenwoordig ook fietsenfabrikant ziet de omzet stijgen en is een steeds grotere werkgever.

De totale omzet voor familiebedrijf Pon Holdings kwam vorig jaar uit op 6,6 miljard euro, een groei van 12 procent ten opzichte van de omzet van een jaar eerder. Daarmee is het Nijkerkse bedrijf een van de grootste familiebedrijven van Nederland. De nettowinst was in 2012 (163 miljoen euro) wel iets lager dan in 2011 (193 miljoen euro). Tot halverwege 2012 leek Pon nog op koers de winstcijfers van een jaar eerder te evenaren, maar verslechterende omstandigheden gooiden na de zomer roet in het eten. Vooral de slechte autoverkopen in Nederland waren hier debet aan. Dat valt op te maken uit het jaarverslag van het bedrijf.

Meer personeel
Sinds 2009 is het personeelsbestand van Pon gegroeid van 9.000 naar 13.000 werknemers. Ook is het aantal landen waarin het bedrijf vestigingen heeft meer dan verdubbeld van elf naar 23. Belangrijke activiteiten van de Nijkerkse onderneming zijn de import en aanverwante dienstverlening van auto’s en het leveren van machines en apparatuur aan de industrie. De omzetgroei van 12 procent in 2012 is vooral afkomstig door acquisities. De autonome groei was met 3 procent een stuk lager. Om de acquisities te faciliteren sloot Pon vorig jaar nieuwe afspraken met banken voor herfinanciering. Deze afspraken moeten meer zekerheid verschaffen en Pon zegt nog altijd ruimschoots aan de bankconvenanten te kunnen voldoen.

Fietsenmarkt
Sinds 2011 is Pon weer actief op de fietsenmarkt. Met de acquisitie van Gazelle haalde het een oeroud en sterk Nederlands fietsenmerk in huis, maar ook kocht Pon de Duitse fietsenproducent Derby Cycle en de Canadese fabrikant van racefietsen Cervélo. Pon verwacht dat de fietsenmarkt de komende jaren gaat aantrekken en wil van die groei profiteren. Ook in Azië wil het de activiteiten verder uitbouwen. Hier zet Pon vooral in op de groei in de mijnbouwindustrie en de olie- en gassector. Met de overname van de Singaporese technisch dienstverlener SWTS denkt het familiebedrijf daarvoor een belangrijke stap te hebben gezet.

Familie Pon
Pons Automobielhandel werd in 1931 opgericht door Ben (1904-1968) en zijn broer Wijnand Pon. Het was een voortzetting van de winkel die hun vader Mijndert in 1898 was begonnen en waarin hij aanvankelijk naaimachines, huishoudelijke artikelen, fietsen en later ook motorfietsen en auto’s verkocht. Ben Pon verwierf na de Tweede Wereldoorlog het importeurschap van bekende Duitse automerken als Porsche, Volkswagen en Audi en introduceerde de Volkswagen Kever in Nederland. Ook stond hij aan de basis van het ontwerp van de legendarische VW Microbus, een bekend icoon van het ‘Flower-Power’-tijdperk in de jaren ’60. Pon maakte tijdens een bezoek aan de VW-fabriek, geïnspireerd door een in de fabriek gebruikte transportwagen op basis van de Kever, de eerste schetsen voor de bus. Opmerkelijke prestaties zitten de familie Pon duidelijk in het bloed; de zoon van Ben Pon, met dezelfde naam, werd later bekend als Formule 1-coureur en deed mee aan de Olympische spelen van 1972 op het onderdeel kleiduivenschieten.

Recommended Posts
Ferdinand Piech, commissaris VolkswagenHans Biesheuvel heeft spijt