Praxis en Gamma verliezen rechtszaak tegen familiebedrijf Hornbach

 In Geen categorie

Bouwmarkten Praxis en Gamma hebben de rechtszaak tegen het Duitse familiebedrijf Hornbach verloren. De Raad van State oordeelde woensdag dat Hornbach een nieuwe vestiging mag openen op een braakliggend voormalig Shell-terrein in Zwolle.

Een bezwaar van de Praxis en Gamma was dat de komst van de enorme vestiging van Hornbach zou leiden tot leegstand bij Zwolse woonwinkel- en bouwmarktpanden. De bouwmarkt wordt 15.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan drie voetbalvelden. De Raad van State zegt echter dat deze aanname nergens op gebaseerd is. Ook het bezwaar dat de komst van Hornbach in strijd zou zijn met gemeentelijk en provinciaal detailhandelbeleid is ongeldig.

Concurrentie
Terwijl de markt afgelopen jaren is gekrompen, verhoogde Hornbach elk jaar zijn omzet. Vorig jaar werd de tiende vestiging in Nederland geopend. Bovendien heeft het familiebedrijf de komende jaren de realisatie van meer dan tien nieuwe filialen op de planning staan. De Nederlandse bouwmarkten lijken echter niet blij met deze uitbreiding. De geschillen worden grotendeels uitgevochten in de rechtbank. In een interview met het Financieele Dagblad verklaart algemeen directeur van Hornbach Nederland Evert de Goede: “We treffen elkaar zo vaak voor de rechtbank dat ik de meeste mensen in de branche inmiddels wel bij de voornaam ken.”

Meerdere zaken
Dit is niet de eerste keer dat de Nederlandse bouwmarkten het onderspit delven bij de Raad van State. Eerder dit jaar verloren ze een soortgelijke zaak wat betreft een vestiging in Best. Eind vorig jaar legde Praxis het af bij een zaak over een bouwmarkt van het Zwitserse Bauhaus in Hengelo.

Recommended Posts