Private scholen van C&A-familie Brenninkmeijer verkocht aan Zwitserse miljardairsfamilie

 In Geen categorie

De familie Brenninkmeijer kent het grote publiek vooral van C&A, maar ze heeft o.a. ook Cognita Schools in handen. Dit is een keten van zeventig private scholen in Europa, het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Bregal Investments, het investeringsvehikel van de familie, en de Amerikaanse durfinvesteerder KKR verkopen de organisatie aan de Zwitserse miljardairsfamilie Jacobs. De transactie heeft volgens diverse internationale media een waarde van £2 mrd (€2,21 mrd), inclusief schuld. Dit meldt het Financieel Dagblad.  

De Brenninkmeijers begonnen hun miljoeneninvestering in Cognita Schools in 2004. Dit gebeurde door via Bregal – samen met een voormalige Britse onderwijsinspecteur – een kleine school in het Verenigd Koninkrijk over te nemen.

Flinke doorgroei
Vanaf 2007 werd de organisatie internationaal actief en in 2013 trad de KKR toe voor 50 procent om de doorgroei verder te versnellen. Cognita Schools heeft inmiddels vestigingen in acht landen; er werken in totaal 7.000 docenten en er zijn 40.000 leerlingen ingeschreven. De Zwitserse Jacobs Holding neemt Cognita over voor £2 mrd. Een insider die bekend is met de deal vertelde aan de Financial Times dat dat bedrag neerkomt neer op 26 maal het brutobedrijfsresulaat (ebitda) van Cognita.

Jacobs Holding
Jacobs Holding is het vehikel van zakenfamilie Jacobs, die fortuin maakte met onder meer chocolademerken, waaronder Barry Callebaut. De houdstermaatschappij werd in 1994 opgericht in Zürich met het doel leidende bedrijven te creëren in attractieve markten. De overname van Cognita past in de filosofie van de familie, zo stelt Patrick De Maeseneire, topman van Jacobs Holding, in een verklaring. Investeren in opleidingen en ontwikkeling van jonge mensen zijn centrale thema’s van de Jacobs Foundation.

Lees het hele FD-artikel hier.

 

Recent Posts