• De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  Het familiebedrijfsleven heeft een geheel eigen dynamiek, met vraagstukken die daar weer op aansluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvolging: vind je die binnen de familie, of komt er een extern persoon aan het roer te staan? Maar ook vragen rondom de samenstelling van het toezichthoudend orgaan en kwesties rondom privacy leven bij uitstek […]Meer lezen »
 • “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  Binnen het Nijmeegse advocatenkantoor Poelmann van den Broek zijn familiebedrijven een echt speerpunt. Op ieder servicegebied beschikt het kantoor over meerdere advocaten die affiniteit hebben met dit bedrijfstype. Erik Jansen is er één van. Hij komt zelf uit een familiebedrijf dat al sinds 1908 bestaat en heeft de normen en waarden van het familiebedrijf in […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  De geschiedenis leert dat elke periode van hoogconjunctuur gevolgd wordt door een periode van laagconjunctuur. Dat was zo in de jaren 30 en 80 en zal nu niet anders zijn. Momenteel is de economie booming en is het bijna niet meer voor te stellen dat de vorige crisis ruim een decennium geleden de markten en […]Meer lezen »
 • Laatste kans om pensioen in eigen beheer in ODV om te zetten

  Laatste kans om pensioen in eigen beheer in ODV om te zetten

  Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) hadden tot 1 juli 2017 de kans om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Sinds de zomer van 2017 kan dit niet meer en moeten zij een keuze maken: het opgebouwde pensioen afkopen, dit omzetten in een oudedagsverplichting of het premievrij aanhouden. Op 31 december 2019 vervallen ook die keuzemogelijkheden. Sjoerd van […]Meer lezen »
 • Zorgvastgoed uitstekend beleggingsproduct, ook voor familiebedrijven

  Zorgvastgoed uitstekend beleggingsproduct, ook voor familiebedrijven

  De tijden van puur rendementsdenkend beleggen zijn voorbij. Particuliere investeerders en institutionele beleggers willen gerust hun geld in projecten investeren, maar ze kijken ook naar de impact van hun beleggingen. Pieter van Herk en Henk Reyersen van Buuren, directeuren van Connect Invest, leggen uit waarom juist zorgvastgoed een aantrekkelijke optie is.Meer lezen »
 • Dividendbeleid binnen het familiebedrijf: een gevoelig thema

  Dividendbeleid binnen het familiebedrijf: een gevoelig thema

  Een deel van de winst uitkeren en de aandeelhouders binnen de familie tevredenstellen, of kapitaal in het bedrijf laten zitten om zo te blijven groeien? Het is een vraag die binnen veel familiebedrijven leeft en het juiste antwoord is niet zomaar te formuleren: het hangt van veel factoren af. Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance, […]Meer lezen »
 • Hoe Custom Management een familiebedrijf wist te redden

  Hoe Custom Management een familiebedrijf wist te redden

  Wat als bij een familiebedrijf de kosten de pan uitrijzen, de verliezen oplopen en een faillissement dreigt? Custom Management Interim Directeuren staat regelmatig voor dit soort uitdagingen. Bureauleider Herman Hovestad, nieuw Fambizz-redactieraadslid, beschrijft hoe een van zijn mede-vennoten een familiebedrijf op het allerlaatste moment wist te redden. Zelfs toen er nog maar voor drie weken […]Meer lezen »
 • Caple helpt het grotere familiebedrijf aan passend krediet

  Caple helpt het grotere familiebedrijf aan passend krediet

  Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Caple helpt een specifieke groep binnen het totaal aan midden- en kleinbedrijven aan kredieten. Ook veel familiebedrijven vallen binnen hun doelgroep, zo legt Michiel Slinkert, Managing Partner van Caple, uit.Meer lezen »
 • Financiers hebben te veel inspraak na kredietverstrekking

  Financiers hebben te veel inspraak na kredietverstrekking

  Maar liefst 32 procent van de Nederlandse ondernemers vindt dat investeerders te veel inspraak hebben in de bedrijfsvoering van bedrijven na het verstrekken van krediet. Dit blijkt uit onderzoek dat Caple liet uitvoeren onder 1.061 Nederlandse ondernemers. Meer dan de helft denkt dat financiële instellingen niet helemaal objectief zijn bij het toekennen van kredieten.Meer lezen »
 • Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Het zit in het DNA van familiebedrijven: vooruitkijken. Maar in hoeverre bent u voorbereid op de toekomst? Bent u klaar voor de overdracht? Is het financiële plaatje op orde? En is de manier waarop uw bedrijf zich profileert en marketing bedrijft eigenlijk nog wel van deze tijd? Meer lezen »
 • Eerste interview met Aldi-telg ooit

  Eerste interview met Aldi-telg ooit

  Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Albrecht-familielid, de familie achter het Duitse discount-supermarktconcern Aldi, een interview gegeven. Het interview, dat gepubliceerd is in de Duitse zakenkrant Handelsblatt, gaat voornamelijk over de onderlinge verhoudingen binnen de familie. Er is een groot conflict gaande over de macht over de Aldi-Nord winkels.Meer lezen »
 • Rabobank stuurt MKB door naar crowdfundingplatforms

  Rabobank stuurt MKB door naar crowdfundingplatforms

  De Rabobank en crowdfundingplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd gaan samenwerken. De bank gaat ondernemers in het MKB actief doorverwijzen naar de twee platforms.Meer lezen »
 • Deze familiebedrijven leveren de meeste miljardairs

  Deze familiebedrijven leveren de meeste miljardairs

  Iedereen kent Microsoft-man Bill Gates en Facebook-man Mark Zuckerberg als enkele van de rijkste mannen ter wereld. Maar er zijn andere bedrijven die als onderneming méér miljardairs hebben opgeleverd, waaronder enkele familiebedrijven.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Lego ziet winst met een derde stijgen

  Familiebedrijf Lego ziet winst met een derde stijgen

  Het wereldberoemde kinderspeelgoed Lego deed het goed in 2015. Terwijl winkelketens links en rechts omvallen, wist het Deense familiebedrijf zelfs een groei te realiseren.Meer lezen »
 • “Voor familiebedrijven is ondernemen meer dan een potje Risk spelen”

  “Voor familiebedrijven is ondernemen meer dan een potje Risk spelen”

  Het steunen van een goed doel, het investeren in duurzaamheid of het oprichten van een goed doel.Meer lezen »
 • Ondernemerschap en goede doelen: de perfecte combinatie

  Ondernemerschap en goede doelen: de perfecte combinatie

  Het steunen van een goed doel, het investeren in duurzaamheid of het oprichten van een goed doel. Door de grote maatschappelijke betrokkenheid in familiebedrijven lijkt de combinatie tussen familiebedrijven en filantropie een goede uitwerking te hebben.Meer lezen »
 • MKB heeft meeste kunst aan de muur

  MKB heeft meeste kunst aan de muur

  Advies- en onderzoekbureaus hebben de meeste kunst aan de muur hangen. Dat blijkt uit een analyse van zakelijke kunstverhuurder Kunst.nl over een gedeelte van hun bestand. Van de 15.000 onderzochte werken, hangt of staat bijna een kwart van de werken in de adviesbranche. Met een aandeel van 22 procent in het totaal, gaf deze branche dan ook […]Meer lezen »
 • Zakendeal van het jaar voor pluimveebedrijf

  Zakendeal van het jaar voor pluimveebedrijf

  Traditiegetrouw is een deel van de Quote 500 volledig gewijd aan rijke families en hun bedrijven. Dit jaar gaat ook de titel ‘Zakendeal van het jaar’ naar een familie, namelijk de familie Van Den Brink die hun slachtkippen verkocht voor vele miljoenen.Meer lezen »
 • “Cijfers van familiebedrijf helemaal geen droge kost”

  “Cijfers van familiebedrijf helemaal geen droge kost”

  Partners, broers, zussen, kinderen, neven en nichten… familiebedrijven hebben vaak verschillende aandeelhouders, die financieel niet altijd even goed onderlegd zijn. Toch moeten zij besluiten over belangrijke beslissingen met financiële implicaties voor hun familiebedrijf. Een vierdaagse cursus geeft hen meer begrip van de financiën van het familiebedrijf.Meer lezen »
 • Belgische rederij binnenkort weer in handen familie

  Belgische rederij binnenkort weer in handen familie

  De Belgische ondernemer Marc Saverys wil rederij CMB (Compagnie Maritime Belge) van de beurs in Brussel halen en er weer een familiebedrijf van maken.Meer lezen »
 • Gebrek aan opvolging voornaamste oorzaak verkoop onderneming

  Gebrek aan opvolging voornaamste oorzaak verkoop onderneming

  Eigenaren van mkb-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, verkopen hun onderneming eerder dan tien jaar geleden. De voornaamste reden is het gebrek aan opvolging. Meer lezen »
 • Zantboer & Partners sluit aan bij DRV

  Zantboer & Partners sluit aan bij DRV

  Financieel adviseur Zantboer & Partners, gespecialiseerd in fiscale en financiële advisering van vermogende ondernemers en families, sluit zich aan bij DRV Accountants & AdviseursMeer lezen »
 • Fambizz 50

  Fambizz 50

  De 50 belangrijkste kantoren van Nederland als het gaat om dienstverlening en advisering aan familiebedrijven hebben we opgenomen in de eerste editie van de Fambizz50.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Prins Transport bestaat 140 jaar

  Familiebedrijf Prins Transport bestaat 140 jaar

  Al zes generaties is Prins Transport in handen van de familie Prins. Op dit moment staat vader Cor aan het roer, binnen een aantal jaar neemt zoon Johan het over. Het bedrijf is al 140 jaar gevestigd in een vitaal onderdeel van Purmerend, waar morgen dan ook het jubileum gevierd zal worden.Meer lezen »
 • Familiebedrijven moeten Rotterdam laten groeien

  Familiebedrijven moeten Rotterdam laten groeien

  Rotterdam Partners wil de Rotterdamse economie elk jaar één procentpunt meer laten groeien dan Nederland als geheel. Familiebedrijven en institutionele beleggers zouden in de Maasstad moeten investeren.Meer lezen »
 • “Verplichte registratie aandeelhouders gaat familiebedrijf schaden”

  “Verplichte registratie aandeelhouders gaat familiebedrijf schaden”

  Door nieuwe Europese richtlijnen zijn aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer verplicht zich te registeren. In de discussie over de nieuwe richtlijnen worden vooral de schending van de privacy en de veiligheidsrisico’s als belangrijkste bezwaren genoemd tegen deze nieuwe regel, maar er liggen nog meer risico’s voor het familiebedrijf. De maatregel gaat […]Meer lezen »
 • Mandemakers Groep niet transparant genoeg

  Mandemakers Groep niet transparant genoeg

  De Mandemakers Groep meldt andere cijfers in zijn jaarverslag dan de ceo en oprichter Ben Mandemakers op zowel zijn eigen website als in meerdere interviews van de afgelopen jaren benoemt. Waar de exacte verschillen vandaan komen, wil Jeroen Maan, financieel directeur van de Mandermakers Groep niet zeggen. “We willen de concurrent niet wijzer maken, dan […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven zoeken uitweg voor verplichte registratie aandeelhouders

  Familiebedrijven zoeken uitweg voor verplichte registratie aandeelhouders

  Door de invoering van een nieuwe Europese richtlijn zijn aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer verplicht zich te registreren. Familiebedrijven onderzoeken constructies om dit te vermijden.Meer lezen »
 • Familiebedrijven in de Quote 500

  Familiebedrijven in de Quote 500

  De rijkste mensen van Nederland zijn dit jaar wederom bekendgemaakt in de Quote 500.  Daarin is ook dit jaar een speciale rol weggelegd voor familiebedrijven.Meer lezen »
 • Beleggen in familiebedrijven blijkt succesvol

  Beleggen in familiebedrijven blijkt succesvol

  Beleggingen in beursgenoteerde familiebedrijven blijken erg succesvol. Hun weigering zich diep in de schulden te steken en langetermijnvisie maakt hen interessante beleggingsobjecten. Meer lezen »
 • “Een tikkeltje grensverleggend”

  “Een tikkeltje grensverleggend”

  ‘Daar was ik zelf nou nooit mee gekomen. Maar gaaf!’ Dat is de reactie die hij probeert te ontlokken met zijn werk. Een tikkeltje grensverleggend, maar wel passend bij de klant. Chris Sommer, goudsmid in hart en nieren, zet zijn werk in dienst van de mensen. “En omdat sieraden doorgaans van generatie op generatie worden […]Meer lezen »
 • “Het beste rendement op kunst is het genot” [Profielinterview Van Lanschot Chabot]

  “Het beste rendement op kunst is het genot” [Profielinterview Van Lanschot Chabot]

  Kunst op de werkvloer draagt bij aan een goede werkomgeving, kan de kernwaarden van een bedrijf weergeven en is soms zelfs een goede belegging. “Het beste rendement van kunst is echter het genot dat je ervan hebt”, vindt Gijs van Kerkhoff, adviseur in kunstverzekeringen bij Ars Mundi, onderdeel van Van Lanschot Chabot.Meer lezen »
 • Meer belasting erfgenamen familiebedrijven van de baan

  Meer belasting erfgenamen familiebedrijven van de baan

  Het voornemen van staatssecretaris Eric Wiebes om erfgenamen van familiebedrijven zwaarder te gaan belasten, is van tafel. Na een storm van kritiek is het voorstel gisteren ingetrokken. Woensdag schreef de staatssecretaris dat hij bestaande vrijstellingen voor erfgenamen van familiebedrijven wil beperken. Er zou een einde moeten komen aan het versoepelen van de belastingregeling voor familiebedrijven. […]Meer lezen »
 • Erfgenamen familiebedrijf zwaarder belast

  Erfgenamen familiebedrijf zwaarder belast

  Het kabinet wil erfgenamen van familiebedrijven zwaarder gaan belasten. De bestaande vrijstelling komt hiermee in het geding. Dit blijkt uit een brief van VVD-staatssecretaris Eric Wiebes aan de Tweede Kamer. Meer lezen »
 • Buy2Let biedt kansen voor particuliere belegger op huurmarkt

  Buy2Let biedt kansen voor particuliere belegger op huurmarkt

  Hoe halen we de woningmarkt uit het slob? Een vraag die Dimf Ghijsels regelmatig hoorde toen zij nog als Hoofd Research werkzaam was bij Bouwfonds IM. Als antwoord op die vraag startte zij samen met Huib Boissevain (CEO van fondsenaanbieder Annexum) het bedrijf Buy2Let Nederland. Een loket waar particuliere beleggers die eigenlijk te klein zijn […]Meer lezen »
 • De huisbank als vermogensbeheerder?

  De huisbank als vermogensbeheerder?

  Een succesvol familiebedrijf beschikt vaak over een liquide vermogen. Als voor dit vermogen langere tijd geen bestemming is, rijst de vraag hoe dit vermogen te beleggen. De meeste ondernemers ontbreekt het aan kennis, ervaring en tijd om het vermogen zelf goed te kunnen beleggen. Vaak is de logische conclusie dat het vermogen het best kan […]Meer lezen »
 • Fambizz Vermogensbeheer Top 30

  Fambizz Vermogensbeheer Top 30

  Welke vermogensbeheerders doen er toe als het gaat om familiebedrijven? Welke vermogensbeheerders helpen vermogende families aan een onbezorgde toekomst? De 30 belangrijkste kantoren van Nederland als het gaat om vermogensbeheer aan familiebedrijven vind je terug in onderstaande Fambizz Vermogensbeheer Top 30.Meer lezen »
 • Profielinterview Fundix: vermogensbeheerder levert online en offline maatwerk

  Profielinterview Fundix: vermogensbeheerder levert online en offline maatwerk

  Vermogensbeheerder Fundix begon als een van de eersten online maar ontdekte dat er ook offline veel vraag is. “De grootbanken beknibbelen op persoonlijk contact.”Meer lezen »
 • Profielinterview Beer & Van Stapele: vermogensbeheer vraagt om persoonlijke ‘touch’

  Profielinterview Beer & Van Stapele: vermogensbeheer vraagt om persoonlijke ‘touch’

  De onafhankelijke vermogensbeheerder Beer & Van Stapele verzorgt het discretionair vermogensbeheer van vermogende families, stichtingen en particulieren. “Bij ons op kantoor kent iedereen elke klant persoonlijk.”Meer lezen »
 • Profielinterview Bank ten Cate & Cie: “Kapitaalbehoud belangrijkst voor familiebedrijf”

  Profielinterview Bank ten Cate & Cie: “Kapitaalbehoud belangrijkst voor familiebedrijf”

  Amsterdam – Afkomstig uit een eeuwenoud familiebedrijf weet private banker Egbert ten Cate als geen ander hoe je het vermogen van een familie beheert. “Kapitaalbehoud is het belangrijkst.”Meer lezen »