Profielinterview Annexum: “We bieden families een eigen vastgoedfonds”

Amsterdam – De vastgoedmarkt heeft een aantal zware jaren achter de rug, maar geldt – mede daardoor – inmiddels weer als interessante beleggingscategorie. Vermogende families ruiken hun kans. Annexum biedt hen de mogelijkheid te investeren in een (eigen) vastgoedfonds.

Nederlands vastgoed heeft een moeilijke periode achter de rug, maar de toekomst ziet er weer goed uit. Huib Boissevain, directeur van Annexum, ziet de interesse van buitenlandse beleggers in Nederlands vastgoed al weer toenemen. “En van de vermogende families, die hun geld vaak hebben verdiend in het familiebedrijf.”

Annexum richt zich met haar 33 fondsen, verdeeld over alle sectoren van de Nederlandse vastgoedmarkt op vermogende particuliere beleggers. “Niet zozeer de leden van de Quote 500, maar de brede laag daaronder”, vertelt Boissevain. De directeur van de grootste vastgoedfondsenbelegger van Nederland heeft iets speciaals met familiebedrijven. “Het is anders zakendoen met familiebedrijven”, stelt Boissevain, die Annexum in 2000 oprichtte. “Zij hebben vaak een langere horizon en worden niet nerveus van waardeschommelingen.”

Volgende generatie
“Onze klanten zeggen wel: ‘We willen ons vermogen bij leven eigenlijk al bij onze kinderen of kleinkinderen krijgen’”, vertelt Boissevain. Vastgoed vinden veel vermogende families een interessante categorie om in te investeren, ook voor de volgende generaties, maar investeren in commercieel vastgoed is vaak nog niet zo eenvoudig. “Bij tien panden heb je het zomaar over een bedrag van 50 miljoen euro. Via onze fondsen bieden wij bijzondere mogelijkheden om in vastgoed te beleggen.”

Eigen fondsen
Door tijdig en op een transparante manier te schenken, voorkomen families dat er scheve gezichten ontstaan binnen de familie. Annexum denkt daarin mee en biedt zelfs de mogelijkheid om een eigen beleggingsfonds op te richten, ofwel fondsen die binnen de familie blijven. “Bij leven geef je ze al een winkelcentrum bijvoorbeeld. Vaak gaat het dan om een fonds met verhandelbare participaties. Op die manier staan we verschillende vermogende families bij. De kinderen kunnen dan zelf bepalen of ze hun aandelen behouden of liever verkopen.”

Genoemd type beleggingsfondsen maakt Annexum vanaf vermogens van zo’n 5 miljoen euro. Daarbij is er de keuze tussen openbare fondsen en besloten fondsen, waarover alle informatie binnenskamers blijft. Wie kiezen er eigenlijk voor beleggen in vastgoed? “Mensen die hun geld hebben verdiend in vastgoed, beleggen het liefst hun hele vermogen in vastgoed. Banken hebben laatst hun weging in vastgoed verhoogd naar twee procent. Het is in mijn ogen heel vreemd dat beleggen nog altijd helemaal gericht is op aandelen.”

Specifieke beleggingscategorie
Vastgoed is een specifieke beleggingscategorie, stelt Boissevain. “Iedereen heeft er verstand van, maar niet veel mensen weten hoe je het moet doen.” De door Annexum geselecteerde vastgoedbeleggingsobjecten bevinden zich op locaties die hun geschiktheid voor de bedrijfsuitoefening van haar huurders als belangrijkste kenmerk hebben. “We brengen beleggers en huurders bij elkaar. Het is onze missie om beleggers aantrekkelijke producten aan te bieden”, aldus Boissevain.

Bij een beleggingsfonds moet alles kloppen; financieel, commercieel, fiscaal en juridisch. Om die reden kan de vastgoedbelegger vermogende particulieren en families ook bijstaan met maatwerkadvies. “Beleggen en hoe je je beleggingen structureert hebben invloed op elkaar. We kennen de fiscale regelingen rondom successierechten bijvoorbeeld goed. Daar profiteren onze klanten van.”

Voor meer informatie over de mogelijkheden die Annexum biedt, klik hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief