Profielinterview Beer & Van Stapele: vermogensbeheer vraagt om persoonlijke ‘touch’

Beer Van Stapele

De onafhankelijke vermogensbeheerder Beer & Van Stapele verzorgt het discretionair vermogensbeheer van vermogende families, stichtingen en particulieren. “Bij ons op kantoor kent iedereen elke klant persoonlijk.”

In 1994 besluiten bankiers Jan Beer en Matthijs van Stapele om voor zichzelf te beginnen. Na een internationale carrière bij ABN Amro richt het tweetal Beer & Van Stapele op om zich primair te focussen op particuliere cliënten, waaronder veel ondernemers uit familiebedrijven. Voor deze cliënten verzorgen zij ‘discretionair vermogensbeheer’. Dit betekent dat de cliënt het vermogensbeheer volledig overlaat aan de vermogensbeheerder. Vooraf worden afspraken gemaakt over de spelregels voor het beheer van de portefeuille.

“Wij zagen destijds een kans om waarde toe te voegen voor particuliere vermogende klanten omdat de traditionele grootbanken deze groep niet scherp op hun netvlies had”, zegt Van Stapele, die net als Beer directeur en medeoprichter is. Inmiddels is Beer & Van Stapele uitgegroeid tot een gerenommeerde vermogensbeheerder met kantoor aan de Herengracht in Amsterdam.

Werkwijze
Waar vermogende particulieren bij de grootbanken vaak in een soort ‘mal’ geperst worden, staat bij de onafhankelijke vermogensbeheerder Beer & Van Stapele de cliënt centraal. “Bij ons op kantoor kent elke medewerker de klant persoonlijk. Je stelt je dienstbaar op en tegelijkertijd zorgt dit voor continuïteit”, zegt Beer. “Bij ons heeft elke klant een op maat gesneden portefeuille”, vult Van Stapele aan.

Tijdens een intake gesprek met een cliënt spreken de vermogensbeheerders van Beer & Van Stapele uitgebreid over zaken als de achtergrond van de cliënt, of de belegging voor lange termijn is, wat de risico’s zijn die de cliënt kan en wil lopen en wat de doelen zijn. “Als er een goed beeld is ontstaan van de cliënt en zijn wensen gaan wij aan de slag met samenstellen van de op maat gesneden beleggingsportefeuille”, zegt Beer.

Of het nu gaat om het geld van een vermogende particulier, de premies van een pensioenfonds of het familiekapitaal, volgens de visie van Beer & Van Stapele verdient een zorgvuldig opgebouwd vermogen de beste zorg. Klanten weten de persoonlijke ‘touch’ te waarderen. “Bij familiebedrijven gaat het erom dat de welvaart behouden blijft voor komende generaties. Wat hierbij een rol kan spelen is het leren omgaan van de nieuwe generatie met dit vermogen als zij in het bedrijf komen”, zegt Beer. “ Dat doen we met de expertise van onze Financiële Planner”.

Portefeuille
De beleggingsstrategie van Beer & Van Stapele sluit naadloos aan op het risicoprofiel van de cliënt. “Wij stellen een portefeuille samen uit internationale aandelen en vastrentende waarden zoals obligaties. Met name individuele aandelen van bedrijven uit Europa, Noord-Amerika en Japan, omdat we deze markten goed kennen. Zo zorgen we voor een evenwichtige spreiding van sectoren, landen en valuta. We beschikken over de laatste researchrapporten waardoor we altijd de beste en meest actuele informatie hebben”, licht Beer toe. Daarnaast heeft Beer & Van Stapele een breed internationaal netwerk omdat Jan Beer en Matthijs van Stapele respectievelijk in New York en in het Midden-Oosten werkzaam zijn geweest als bankier.

Naast real-time online inzage in de portefeuilles, rapporteren wij op kwartaalbasis (of desgewenst op maandbasis) onze cliënten over de beleggingsresultaten. Daarin licht Beer & Van Stapele de cliënt haar motivatie en keuzes toe. “Op deze manier geven wij inzicht aan de klant in hoe wij denken en hoe het bij ons reilt en zeilt”, zegt Van Stapele. Ook spreekt de vermogensbeheerder de verwachtingen uit voor wat er de komende periode op stapel staat als het gaat om de aandelenmarkten, obligaties en valuta.

Trend
In de wereld van het vermogensbeheer bij de banken, wordt steeds vaker overgestapt op beleggingsfondsen. Beer & Van Stapele hanteert daarentegen het traditionele ‘stock picking’ als tactiek. “Dit betekent dat als wij het slecht doen we ons nergens achter kunnen verschuilen. Wij zijn traditioneel maar volgen wel de recente ontwikkelingen. Bij ons krijgt de cliënt een ‘plain vanilla’ portfolio: helder, transparant, geografisch en sectoraal gespreid. Wij doen geen gekke dingen”, aldus Beer.

Beer & Van Stapele
020-5707808
www.beerstap.nl

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief