Profielinterview: Cashmanagement in het familiebedrijf (deel 2)

 In Geen categorie

Familiebedrijven staan bij banken bekend om hun duurzame financiële beleid, weet ook Irma Langeraert, directeur van ILFA Treasury Support en Tools4Treasury. Langeraert heeft verschillende tips voor familiebedrijven om hun cashmanagement nog beter te organiseren. Lees nu deel 2.

Geef niet op, is het devies in de wereld van treasury management. Het cashmanagement van een organisatie is het meest operationele deel van de treasury, dat bij een juiste werking de effectiviteit van alle treasury-beslissingen versterkt en een krachtige early warning-functie heeft. “Bij treasury gaat het er niet om de markt te verslaan, maar om te handelen op basis van de laatste inzichten. Sommige zaken zijn een fact of life, maar als je tijdig weet dat iets anders loopt dan gepland, kun je nieuwe beslissingen nemen. Het is een stuk eenvoudiger als je hier ruim de tijd voor hebt”, aldus Langeraert.

Continu proces
Juist in het huidige economisch tij is het zaak dat je als bedrijf in control bent. “Veel bedrijven zien liquiditeitsprognoses nog altijd als een verplichte opdracht van de bank. Ze laten het ad hoc zonder afstemming met andere bedrijfsonderdelen doen. Dat is nu een prachtige variant van wishfull thinking. Goed cashmanagement stel je regelmatig bij, met alle informatie die dan beschikbaar is.” Daarin schuilt misschien wel de belangrijkste tip van Langeraert: “Zorg dat cashmanagement een continu proces is. Het is van groot belang dat je met regelmaat aandacht schenkt aan je financiële huishouding. En dat je ook een format gebruikt dat constant is, zodat je op simpele wijze data kunt toevoegen. Dat is belangrijk, juist omdat de werkzaamheden repeterend zijn.”

Analytisch personeel
Cashmanagement vraagt een andere benadering dan boekhouding. “Het is belangrijk dat je bij het inrichten van de cashmanagement-functie niet te veel vanuit een administratief perspectief redeneert en opereert. Een boekhouding moet kloppen tot op de cent, maar het gaat er bij cashmanagement vooral om dat je goed kunt forecasten. Dat betekent dat je niet alle details hoeft mee te nemen, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. De voorspelling die je doet, klopt namelijk per definitie niet. Je moet de prognose ook telkens bijstellen als er nieuwe informatie is. Dus cashmanagement is per definitie een ander proces dan je reguliere boekhouding en vraagt dus om andere competenties.”

Spreadsheets en software
De laatste tip van ILFA heeft betrekking op het gebruik van spreadsheets. Want: programma’s als Microsoft Excel zijn je grootste vriend en tevens je grootste vijand bij cashmanagement. “Iedereen gebruikt wel eens een spreadsheet om snel wat op te slaan of om in te rekenen, maar structureel cashmanagement doe je niet in standaard spreadsheets, aangezien die niet geschikt zijn om data voortdurend in op te slaan. Je maakt namelijk eenvoudig een foutje, bijvoorbeeld met formules, waardoor de structuur van je rekenwerk weg is.” Speciaal voor cashmanagement ontwikkelde software, zoals Tools4Treasury, helpt het proces te stroomlijnen. “Maar dat betekent niet dat je zelf niets meer hoeft te doen. Cashmanagement heeft gewoon op regelmatige basis aandacht nodig, al kun je het jezelf wel zo eenvoudig mogelijk maken.”

Deel 1 van het profielinterview met Irma Langeraert lees je hier.

Recent Posts
Marlies van Wijhe