“Het leukste blijft om samen succes te behalen” [Profielinterview ICQ Groep]

Ze kennen elkaar door en door en vormen de helft van de directie van ICQ Groep. Onderling hebben de tweelingbroers Erik en Jeroen Mensinga meestal aan een half woord al genoeg, maar zij weten ook dat kandidaten en opdrachtgevers behoefte hebben aan duidelijke en transparante communicatie. “Als je toegang tot de markt wilt hebben, moet je zelf ook toegankelijk zijn.”

ICQ klinkt fonetisch in het Engels uitgesproken als ‘I seek you’. “Dat geeft aan waar we voor staan”, zegt algemeen directeur Jeroen Mensinga. “Wij zijn continu op zoek naar gekwalificeerde professionals. Met name voor opdrachtgevers in de IT en finance, maar ook voor andere sectoren.” Samen met zijn tweelingbroer Erik (Operationeel Directeur), Ron Brussaard (Directeur Business Development, op de foto tussen Erik en Jeroen) en Petra Wolter (Commercieel Directeur) vormt hij het directieteam van het bedrijf, dat kantoren heeft in Almere en Apeldoorn. ICQ richt zich met name op het invullen van tijdelijke capaciteit en deskundigheid op de flexibele schil van opdrachtgevers. “De focus ligt bij ons voor 90 procent op detachering, maar ook wij werven ook vast personeel”, vertelt Erik.

Kandidaat in 48 uur
ICQ bemiddelt niet alleen freelance professionals, maar ook professionals die een dienstverband hebben bij detacheringsbureaus. “Wij zoeken naar de beste kandidaten”, aldus Erik. “Naast onze open en transparante wijze van communicatie en interactie, onderscheiden wij ons tevens door ons grote netwerk van aan ons gelieerde deskundigen en professionele partners. Wij schakelen bijvoorbeeld veel met detacheringsbureaus met deskundigheid in niches binnen IT en finance, die zelf vaak minder goed toegang hebben tot de eindmarkt.” Bemiddeling is kort cyclisch werk, waarbij snelheid erg belangrijk is. “Bij elke aanvraag komen wij binnen 48 uur met een geschikte kandidaat. Daarbij letten wij op alle benodigde ‘hard skills’, beschikbaarheid en tarief, maar ook of een kandidaat goed past in een organisatie.”

Goede reputatie
Doordat de concurrentie in deze markt groot is en opdrachtgevers aanvragen vaak bij meerdere partijen uitzetten, moeten bemiddelaars zich goed kunnen onderscheiden. ICQ doet dit door middel van een groot netwerk, met haar eigen deskundigheid op gebied van ICT en Finance, maar ook met haar goede reputatie die zij opgebouwd heeft door steeds dienstbaar, transparant en open richting opdrachtgevers en kandidaten op te treden. Jeroen: “Wij vinden dat als je toegang tot de markt wilt hebben, je zelf ook toegankelijk moet zijn.”

Tevreden kandidaten
De aanpak van ICQ wordt door professionals die te maken hebben gehad met het bedrijf zeer gewaardeerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele positieve beoordelingen op het online platform Freelance.nl, een van de kanalen die ICQ gebruikt voor het vinden van kandidaten. “Een bijzonder professionele speler in de markt. Snelle en gedetailleerde terugkoppeling”, luidt hier één van de commentaren. “Goede, heldere communicatie. Een verademing in vergelijking met sommige andere bedrijven”, schrijft iemand anders. Deze commentaren zijn geen toeval. “Wij zijn een groot deel van onze tijd bezig met communiceren met kandidaten”, zegt Jeroen. “Ook afwijzingen doen wij op een gedegen en fatsoenlijke manier. Mensen verdienen het om uitleg te krijgen wanneer wij voor een andere kandidaat kiezen.”

Samen naar succes
De concurrentie in de markt voor bemiddeling is groot. Vraag en aanbod zijn immers nog niet volledig met elkaar in evenwicht. “Toch geldt dat niet voor alle functies”, zegt Erik. “Er zijn verschillende functies binnen de IT, waar opdrachtgevers moeite hebben deze in te vullen.” Om nu en in de toekomst een goede propositie te behouden, richt ICQ zich sterk op dienstbaarheid. Voor de clientèle betekent dit dat ze deskundig wordt geholpen en dat het proces transparant is. In de vorm van ‘relatiemanagement’ wordt ook het contact met de bemiddelde professionals goed onderhouden. “Sociale aspecten zijn voor freelancers belangrijk en wij proberen in die zin voor hen een virtuele werkgever te zijn. Dit doen wij ook vanuit persoonlijke overtuiging. Het leukste blijft toch, om gezamenlijk succes te behalen.”

Voor meer informatie over ICQ, klik hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief