Profielinterview SNAPS: “Bemiddeling in au pairs is booming business”

 In Nanny Top 20

“Dit kan veel beter”, constateerde Inkie Zandhuis-Deenen nadat ze in haar privéomgeving meerdere keren meemaakte dat au pairs in Nederland aan hun lot werden overgelaten. Reden voor haar om in 2007 zelf een bemiddelingsbureau te starten: Super Nanny Au Pair Services. “Niet alleen het gezin verdient onze volle aandacht; ook de au pair krijgt alle begeleiding die ze nodig heeft. Want een au pair die goed in haar vel zit, is ook goed voor het gezin.”

Ondernemersfamilies, tweeverdieners, eenoudergezinnen; de au pair heeft in vrijwel iedere gezinsvorm voet aan de grond gekregen. Mede als gevolg van de toegenomen belangstelling in au pairs zag Super Nanny Au Pair Services (SNAPS) haar omzet in een jaar tijd bijna verdubbelen. Plaatste het vorig jaar nog zo’n 65 au pairs; dit jaar heeft het 130 gastgezinnen gekoppeld aan een au pair. “Het is booming business”, vertelt eigenaar Inkie Zandhuis. “Onze au pairs dragen zorg voor de kinderen én verrichten licht huishoudelijke taken, zoals stofzuigen en een wasje draaien.” En dat geeft wat meer rust bij de ouders en dus ook bij de kinderen.

Screening en socializing
De au pairs die SNAPS in Nederlandse gezinnen plaatst, komen voor het overgrote deel uit Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze worden uitvoerig gescreend en worden voorbereid op de migratie. “We houden contact via Skype en zitten er in het gehele traject dicht bovenop. Uiteindelijk heb je het toch over de zorg van andermans kinderen.”

Ook wanneer de au pairs in Nederland zijn, kunnen ze rekenen op nauw contact met het bemiddelingsbureau. “Ze krijgen een talencursus aangeboden en we organiseren sociale events, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen en contacten opdoen. Dat is mijns inziens erg belangrijk. Ik heb de afgelopen jaren namelijk gezien wat er gebeurt als een bureau de au pair aan haar lot overlaat. De au pair integreert niet, heeft weinig sociale contacten en vereenzaamt. Wij zijn van mening dat een au pair alle begeleiding moet krijgen die ze nodig heeft. Want een au pair die goed in haar vel zit, is ook goed voor het gezin.”

Op zoek naar een match
Hoewel de agenten en de au pairs aan een screening worden onderworpen, wordt van het gezin ook het nodige verwacht. “We starten altijd met een intakegesprek waarbij we vragen van het gezin beantwoorden, uitleggen wat het precies inhoudt om een au pair in huis te krijgen en we samen bekijken wat voor type au pair bij het gezin past.”

Super Nanny Au Pair Services gaat vervolgens op zoek naar enkele au pairs die bij het gezin passen. Door haar jarenlange ervaring weet Zandhuis doorgaans snel een match te maken tussen gezin en au pair. “Familiebedrijven hechten in zijn algemeenheid bijvoorbeeld veel waarde aan een duurzame en vertrouwelijke relatie met de au pair. Daar selecteren we dan ook op.” Maar ook gedurende de plaatsing monitort SNAPS de bemiddeling. We houden regelmatig contact met het gezin en de au pair en checken bijvoorbeeld de Facebook- en Flickr-pagina’s van de au pairs. We willen immers niet dat ze iets ongeoorloofds of ongepaste zaken plaatsen.”

Warm onthaal
De plaatsing van een au pair betekent een nieuwe cultuur, een nieuwe ervaring voor zowel ouders, kinderen als au pair. “Soms kun je met hele praktische aanpassingen het traject vergemakkelijken. Heb je een Filipijnse in huis? Dan zal ze waarschijnlijk erg moeten wennen aan het Nederlandse eten. Maak het haar wat aangenamer door een rijstkoker aan te schaffen. Zorg er ook voor dat ze zich thuis voelt; zeker op haar eigen kamer. Richt het mooi in en zet er een computer en tv neer. Je wilt immers dat de au pair zich soms terugtrekt en niet iedere avond bij je in de huiskamer zit. Iedereen heeft immers behoefte aan privacy. De au pair overigens ook.”

Super Nanny Au Pair Services
Den Haag
070-3814812

Bekijk alle twintig bemiddelingsbureau uit de Fambizz Nanny Top 20.

Recommended Posts