Profielinterview Velde Groep: “We leveren niet wat de klant vraagt, maar wat de klant nodig heeft”

De focus op familiebedrijven en de keuze om internationaal te gaan, hebben Velde Groep veel gebracht. Het bureau selecteert veelal directieleden en opvolgers, maar adviseert veel breder – met name op het snijvlak van entrepreneurship en human capital. “Bij DGA’s mag je overal over meedenken, dat maakt het ontzettend boeiend.”

“Ik was de eerste medewerker, heb het bedrijf zien groeien.” Aan het woord is managing partner van Velde Groep Reinout Janssens, die zelf aan de groei heeft bijgedragen. Janssens startte zijn carrière bij Deloitte & Touche en maakte in 1994 de overstap naar Velde Groep. Inmiddels werken er zo’n veertig mensen bij het bureau. De internationale focus van het bedrijf heeft daar zeker aan bijgedragen. Met name exporterende bedrijven profiteren van het internationale netwerk van Velde Groep.

Van oorsprong familiebedrijf
Tachtig à negentig procent van de klanten is familiebedrijf. “Velde Groep is van oorsprong ook een familiebedrijf; het spreekt ons aan”, vertelt Janssens. Voor de meeste klanten gaat Velde Groep overigens veel verder dan een nieuwe collega zoeken. “We adviseren echt, bijvoorbeeld ook over hoe een bedrijf bijvoorbeeld kan starten met exporteren en welke mensen daarbij horen. We weten echt hoe je export moet opbouwen.” Janssens en zijn collega’s krijgen vaak bijzonder veel vertrouwen van een ondernemer. “We krijgen de sleutel van zijn bedrijf. Bij DGA’s mag je overal over meedenken, dat maakt het ontzettend boeiend. Het succes van de ondernemer is onze drijfveer. Wij geloven dat een ondernemer zich moet blijven ontwikkelen om succesvol te zijn en te blijven.”
Janssens ziet een verschil tussen de oude en de jonge generatie, waar hij ook rekening mee houdt in de selectie. De nieuwe generatie ondernemers kan mensen om zich heen hebben die beter zijn dan zijzelf en zoekt daar ook bewust naar. “Zij maken beslissingen veel rationeler en durven dat te managen. Het is een andere vorm van ondernemerschap, een die wellicht ook noodzakelijk is in de huidige tijd.”

Garanties geven
Bij familiebedrijven kan opvolging een issue zijn, bijvoorbeeld omdat een kind niet wil of kan opvolgen. Velde Groep heeft veel ervaring met dergelijke situaties. Maar het bureau adviseert breder. Soms wil een bedrijf groeien en soms wil het alleen maar een moeilijke periode doorkomen. Het aanstellen van een Raad van Advies of een Interim collega kan de oplossing zijn, daar adviseert het bureau dan ook over mee. Bij Velde Groep werken adviseurs met verschillende achtergronden. Juristen, zoals Janssens zelf, maar ook psychologen en bedrijfskundigen. Samen werken zij aan de optimale oplossing. “We durven ook garanties te geven. Als binnen een jaar blijkt dat er toch geen match is, gaan we opnieuw zoeken zonder dat we daar nogmaals een fee voor berekenen.”

Wat wil de ondernemer echt?
Wat doet Velde Groep als zich een nieuwe klant meldt? “We hebben gesprekken met directie, familieleden en andere sleutelfiguren binnen de organisatie. We proberen er achter te komen wat de achterliggende uitdaging is waar een ondernemer mee zit. Wat wil hij met z’n bedrijf? Een nieuwe collega kan de oplossing voor zijn vraagstuk zijn, maar misschien is het opzetten van een raad van advies of het aanstellen van een interim-collega wel een beter idee.” Een Raad van Advies, wat steeds vaker voorkomt, of een interimmer is vaak een mooie tussenoplossing. In het eerste geval krijgt een ondernemer een sparringpartner, in het tweede kan de ondernemer geleidelijk leren ‘loslaten’. “We leveren niet wat de klant vraagt, maar wel wat hij nodig heeft. We gaan op zoek naar het echte vraagstuk.”

Emotie
Wanneer Velde Groep een nieuwe collega voor de klant zoekt, gaat zij grondig te werk. “We spreken twintig tot soms wel dertig kandidaten en vaak komt daar een shortlist uit van vier, vijf namen.” Niet zelden blijken de op papier minder geschikte cv’s de best passende kandidaten op te leveren. Want zeker bij familiebedrijven gaat het om de match. De klik die nodig is, is er overigens niet altijd in het eerste gesprek. “Heel veel gaat op emotie. Iemand kan het verkeerde jasje aan hebben of vijf minuten te laat komen, terwijl de directeur in kwestie daar serieus moeite mee heeft. Wij pleiten er soms voor om mensen een tweede kans te geven.” Velde Groep zoekt vooral directieleden en opvolgers. “De belangrijkste eigenschappen voor een directielid? Hij moet zowel empatisch als assertief zijn. Hij moet zich in kunnen leven én tegen de DGA in durven gaan. We zoeken bovendien altijd een ‘ondernemer in loondienst’. Iemand die het bedrijf beschouwt alsof het zijn eigen bedrijf is.”

Voor meer informatie over Velde Groep, klik hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief