Profielinterview Fundix: vermogensbeheerder levert online en offline maatwerk

Vermogensbeheerder Fundix begon als een van de eersten online maar ontdekte dat er ook offline veel vraag is. “De grootbanken beknibbelen op persoonlijk contact.”

Fundix is in 2006 gestart als een van de eerste online vermogensbeheerders in Nederland. Gaandeweg constateerde Fundix dat een grotere groep vermogende klanten behoefte had aan persoonlijk contact met hun vermogensbeheerder. “Omdat de traditionele grootbanken hierop beknibbelen, zijn we drie jaar geleden gestart met persoonlijk ‘offline’ vermogensbeheer in Rotterdam”, legt Evert Oosterhuis, directeur van Fundix uit.

Schot in de roos
De combinatie de online en offline activiteiten bleek een schot in de roos, want inmiddels werken er twaalf man voor Fundix en is er tussen de 150 en 250 miljoen euro aan assets in beheer. “Ongeveer 40 procent van onze klanten zit bij online en 60 procent geeft de voorkeur aan de traditionele accountmanager als het gaat om het beheer van de aandelenportefeuille.”

Online en offline
Voor online vermogensbeheer kunnen particulieren, ondernemers, dga’s van familiebedrijven en hun familieleden terecht met hun portefeuille tot 7,5 ton. Voor de offline variant geldt dat klanten vanaf vijf ton hun persoonlijke vermogensbeheerder krijgen. “Daarbij is er een verschil tussen het vermogen en een portefeuille”, legt Oosterhuis uit. “Het vermogen kan namelijk belegd worden bij verschillende vermogensbeheerders en kan derhalve uit meerdere portefeuilles bestaan. Per portefeuille kun je een ander doel hebben en is een andere samenstelling gerechtvaardigd.”

Twee opties
Het online beleggen gebeurt vanuit Amsterdam en daar heeft de klant de keuze uit twee opties: zelf beleggen of dit laten doen. De kern van het online vermogensbeheer van Fundix is dat zij maatwerk levert. “Een klant vult een hoop gegevens in tijdens de intake en daarmee kunnen we een risicoprofiel opstellen.” Vervolgens stelt het door Fundix gebruikte rekenkundig model de portefeuille samen en houdt deze de portefeuille bij door continu te monitoren. “Op deze manier voorkomen we de fouten die individuele beleggers maken.”

Emotieloos beleggen
De strategie bij online beleggen is die van emotieloos vermogensbeheer, waarbij het beleggingsrisico van de portefeuille doorlopend wordt gemonitord. “Aan de hand van het rekenmodel zorgen we voor een brede spreiding van de portefeuille in regio’s, beleggingssoorten, en in verschillende sectoren.” Zo is er voor ieder portefeuille een passende strategie binnen het rekenkundig model.

Trend
Nu het provisieverbod van kracht is geworden constateert Oosterhuis dat veel grootbanken zich steeds meer richten op aanbieden van hun eigen huismerken onder de beleggingsfondsen en dat betekent een beperkt aanbod voor de klant. “Bij Fundix heeft de klant het ‘best of all worlds’ tot zijn beschikking, want onze online propositie houdt in dat we keuze bieden uit maar liefst duizend beleggingsfondsen van veertig verschillende fondshuizen”, zegt Oosterhuis.

Volgens Oosterhuis zijn de kosten die Fundix in rekening brengt scherp. “Online zijn de kosten twintig euro per maand plus op jaarbasis 0,5 procent van de totale waarde van de beleggingsportefeuille. In de traditionele offline” vermogensbeheer is de prijs afhankelijk van de specifieke dienstverlening van de vermogensbeheerder.”

Vermogensopbouw
Oosterhuis ziet dat het vermogen van familiebedrijven, dga’s en familie van dga’s ondergebracht wordt bij meerdere vermogensbeheerders, waaronder Fundix. Dit om spreiding aan te brengen en daarmee risico’s te reduceren. “Dat juichen we alleen maar toe. Je gebruikt zo ieders eigen expertise en bent in staat de instelling te kiezen waar jij je comfortabel bij voelt. Zo bouw je een langdurige bestendige relatie op zonder slapeloze nachten. Het is uiteindelijk een kwestie van vertrouwen.”

Fundix
0800 – 235 386 349
www.fundix.nl

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief