“We hebben het over vermogens, maar ook over verhoudingen binnen families”

Reyer Hulstein is partner bij Providence Capital, een ‘family office’ waar families worden ondersteund bij het aansturen, beheren en overdragen van hun vermogen.

Cliënten kunnen om verschillende redenen aankloppen bij Providence Capital. Bijvoorbeeld: hoe beheer je het familievermogen na de verkoop van de onderneming? Maar ook wanneer een familie ondersteuning en begeleiding nodig heeft bij het overdragen van (een deel van) het vermogen naar de volgende generatie.

Van zorgen naar ontzorgen

Volgens Hulstein is de jaarrekening die een accountant maakt veelal een eindpunt. Bij Providence Capital is dat juist het vertrekpunt. “Want door inzicht te hebben in de administratie, zowel privé als in vennootschappen, krijgen wij inzicht in het totale vermogen en de cashflow. Hierdoor kunnen wij families ‘ontzorgen’. Alle rekeningen komen bij ons binnen, waarna wij de betalingen controleren, uitvoeren en alles digitaal archiveren. Zo heeft de klant altijd, waar dan ook ter wereld, direct inzage in zijn financiële huishouden.” Met dit inzicht kan Providence Capital cliënten ook helpen rondom allerlei besluiten. Bijvoorbeeld of het fiscaal interessanter is om het vermogen privé of in vennootschap te hebben.

De volgende generatie

Providence Capital is een family office is. Daarom helpen ze niet alleen de klant zelf, maar ook de opvolgende generaties, met het aansturen en overdragen van het vermogen. “Wij helpen families de overdracht zowel fiscaal, als juridisch te regelen. Daarnaast adviseren we hen ook rondom allerlei vraagstukken. Zoals: op welke wijze ga je schenken? Hoeveel ga je schenken en waarom? We hebben het dan wel over familievermogens, maar ook over verhoudingen binnen families.” Zodra er meer duidelijkheid is rondom de overdracht, is ook van groot belang dat de kinderen leren om te gaan met dit vermogen. “Hiervoor hebben we een speciale ‘NextGen Masterclass’ opgesteld. Hierin maken we de volgende generatie in zes sessies wegwijs in de financiële wereld. Daarnaast krijgen ze de ruimte om al hun vragen te stellen. Vooral ook om onverwachte confrontaties te voorkomen.”

Vermogensbeheer

Buiten het ‘ontzorgen’ van de families om, houdt Providence Capital zich ook bezig met vermogensbeheer. “We beheren momenteel ongeveer 2,3 miljard euro. Hierdoor kunnen wij in de institutionele wereld opereren voor onze cliënten. Dat is niet alleen professioneler, maar ook goedkoper. Je kunt immers op grotere schaal inkopen.”

Hulstein benadrukt hierbij dat Providence Capital geen eigen producten heeft en daardoor bij uitstek in staat is om onafhankelijk te adviseren. “Dit doen wij met dertig man, waarbij iedereen specialist is op een bepaald vakgebied. Zo hebben we kennis in huis voor het beleggen in de liquide markten, zoals aandelen en obligaties. Maar ook met betrekking tot private equity en andere illiquide beleggingen hebben we de expertise in huis. Binnen het family office zien wij bij onze cliënten veel verschillende fiscaal-juridische structuren. Met alle expertise zijn we in staat om een waardige gesprekspartner voor hen zijn. Hierdoor kunnen we iedere cliënt een team van specialisten toewijzen, die 24/7 bereikbaar is. Dit team bestaat uit één van onze partners en, afhankelijk van de vraagstelling, iemand uit het family office en/of iemand uit het investmentcomité.”

Actuele vraagstukken

Hulstein constateert dat er momenteel steeds meer interesse is voor alternatieve beleggingen, zoals private equity-investeringen. Dit is overigens een breed begrip. Daarnaast zijn er verschillende varianten mogelijk. “Omdat je daarbij zeker kennis van zaken moet hebben, beschikken wij over een gespecialiseerd team dat onze cliënten hierin begeleidt.” Een ander groot vraagstuk waar cliënten sinds kort mee te maken hebben, is de negatieve rente bij banken voor vermogende klanten. “Onze cliënten vinden het natuurlijk vervelend dat hun vermogen door die negatieve rente beetje bij beetje wordt ‘opgegeten’.” Iedere client is uniek en vraagt om een passende oplossing.

Aan de keukentafel

“Onder normale omstandigheden ontvangen wij onze relaties op ons kantoor in Bussum, maar op dit moment spreken wij onze relaties regelmatig via video conferencing. Dit is uiterst efficiënt. We kunnen zo ook eenvoudig externe specialisten aanhaken. Denk aan fiscalisten, accountants of notarissen, naast onze eigen mensen.”

Hulstein: “Het valt mij overigens op dat wij onze cliënten nu meer spreken dan vóór Covid-19. De videocalls zijn wel vaak meer technisch. Dan mis je wel het persoonlijke contact. Dat lossen we op door soms naar de cliënt thuis te gaan. Dan praten we over alles, behalve beleggen en fiscaliteit.”

En dat levert dan toch net even ander soort gesprekken op dan Providence Capital voorheen gewend was. “Normaal gesproken zit je met meerdere mensen in een formelere setting. Dan wordt het al snel technisch. Terwijl je de basisvragen, die eigenlijk net zo belangrijk zijn, overslaat. Waarom heb je dit vermogen? Hoe is het ontstaan? Wat zijn de familiewaardes en wat wil je ermee? Dergelijke onderwerpen pak je makkelijker op wanneer je met een cliënt thuis aan de keukentafel zit. Dan heb je heel andere gesprekken. Dialogen die vaak veel interessanter zijn en verder gaan dan de administratie, fiscaliteit en de beleggingen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief