Raad in Beeld: Ilse Matser (Windesheim en Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven)

Sinds eind 2016 is de redactie van Fambizz verrijkt met zeven extra experts uit het vak. In deze rubriek, Raad in Beeld, stellen we ze één voor één aan u voor. Vandaag is het woord aan Ilse Matser (Windesheim en Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven).

Lees ook: Officiële installatie Anita Van Gils als lector Familiebedrijven Windesheim

Op wat voor manier bent u in uw werk betrokken bij familiebedrijven?
“Niet alleen ben ik lector Familiebedrijven op Hogeschool Windesheim; ook geef ik als directeur leiding binnen het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven, dat we nu een aantal jaar aan het opbouwen zijn. We doen praktijkgericht onderzoek en verspreiden de resultaten daarvan richting ondernemers en studenten.”

Waar komt uw persoonlijke affiniteit met familiebedrijven vandaan?
“Ik groeide op in een familiebedrijf, een meubelzaak om precies te zijn. Die heeft mijn broer inmiddels overgenomen. Daarbij deed ik aan de Universiteit Utrecht een promotieonderzoek naar familiebedrijven.”

Heeft u een boodschap voor (bestuurders van) familiebedrijven?
“Allereerst wil ik zeggen dat ik heel veel respect en bewondering heb voor al die betrokken eigenaren van familiale ondernemingen, die hard werken om van het bedrijf een succes te maken. Daarbij – en dat geldt eigenlijk voor alle ondernemers – wil ik hen graag meegeven dat strategische zaken echt aandacht behoeven (niet urgent, wel belangrijk). Neem af en toe gewoon even tijd om stil te staan en na denken over de koers die je met de onderneming wilt varen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief