Raad van Advies in opkomst bij familiebedrijven

Sinds 2013 is het aantal familiebedrijven met een Raad van Advies/Raad van Commissarissen (Raad) sterk toegenomen *.  Van de familiebedrijven met meer dan tweehonderd medewerkers heeft nu 60% een Raad. Bij familiebedrijven van 100 a 199 medewerkers is dat 47%. Dit blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen.

Belangrijkste functie: advies geven

Een Raad houdt toezicht en/of adviseert. Voor familiebedrijven is vooral de adviserende rol belangrijk. 60% noemt de klankbordfunctie het belangrijkst, bij niet-familiebedrijven is dat slechts 27%.

Redenen om geen Raad samen te stellen

Niet iedereen is enthousiast om een Raad in de arm te nemen. Genoemde argumenten om geen Raad te willen zijn de hoge kosten ervan of men heeft geen behoefte aan advies van externen.

Familiestatuut en eigendomsstrategie

Prof. dr. Roberto Flören, RSM-hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht bij Nyenrode Business Universiteit ziet de afgelopen tien jaar steeds verdere professionalisering van familiebedrijven. Dat heeft te maken met generatiewisselingen, duurzaamheid en concurrentie. Dr. Flören voegt daaraan toe:  “Overigens gaat het niet alleen om een Raad. Ook een eigendomsstrategie en een familiestatuut zijn van belang bij goed bestuur.”

* Een Raad van Advies en Raad van Commissarissen lijken op elkaar. Het verschil is dat een Raad van Commissarissen wettelijke verplichtingen en bevoegdheden met zich meebrengt. Voor een Raad van Advies zijn er geen wettelijke bepalingen.

 

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief