Rederij Trip in financieel gevaarlijk vaarwater

 In Geen categorie

Rederij Trip uit Scheveningen vaart voor het eerst in vijftig jaar niet meer uit wegens financiële problemen. Het familiebedrijf was met z’n opvallende oranje vissersboten een waar begrip aan de Tweede Binnenhaven. Een trieste zaak, vindt de Vereniging van Noordzee Sportvissers.

Rederij Trip beschikt over een vloot van drie voor de sportvisserij omgebouwde schepen. Op dit moment liggen alle drie de schepen voorlopig aan de kant en wordt er met man een macht gezocht naar een oplossing.

EFSA-Bootcup
Over twee weken zouden twee boten van de rederij meedoen aan de bootviswedstrijd om de EFSA-Bootcup. De organisatie moest in allerijl op zoek naar een oplossing. Collega-familiebedrijf Rederij Vrolijk uit Scheveningen schoot te hulp met hun Ms. Estrella en Ms. Maartje.

Grote regels voor kleine boten
Volgens Gerrit de Ruijter, van Rederij Vrolijk, komt de visserijbranche door aangescherpte regels steeds verder onder druk te staan. “Wij vallen onder de categorie passagiersschepen. Op het moment dat er een ramp gebeurt, zoals destijds met de Costa Concordia, heeft dat direct gevolgen door ons. In Europees verband worden er afspraken gemaakt en daarbij wordt geen rekening gehouden met de relatief kleine groep sportvissers die maximaal dertig meter uit de kust vaart. Voor ons gelden bizar genoeg dezelfde eisen en regels als voor een schip met tien etages. Dit alles kost ons veel geld,” aldus de Ruijter.

Sportvisserij
’s Zomers werd er met de boten van Rederij Trip er vooral op makreel gevist, terwijl in de wintermaanden op enkele mijlen uit de kust geankerd werd gevist op platvis, wijting en een enkele gul. Op verzoek werden er ook wrakvistochten gemaakt. In de weekenden maakten sinds jaar en dag ook diverse clubs uit België en Nederland gebruik van de schepen van Trip om er hun wedstrijden mee te vissen, zoals de HVZ, EFSA-sectie Nederland en ook Sportvisserij Nederland. Volgens ingewijden wordt er nu naar een koper gezocht.

Andere tijden
In de jaren ’70 floreerde de rederij nog, toen de boten zeezenders onder andere Veronica en later ook andere zeezenders bevoorraadden. De schepen brachten programmabanden en voedsel naar de zendschepen.

Recommended Posts