Reimink: een passie voor carnaval

Lemelerveld – Wie denkt dat carnaval iets is voor onder de rivieren heeft het goed mis. In het Overijsselse dorpje Lemelerveld kunnen ze er ook wat van en daar profiteert horecahuis Reimink van mee. Het familiebedrijf is dé feestbestemming bij uitstek voor vier knotsgekke dagen voor jong en oud.

Wie de parkeerplaats van familiebedrijf Reimink uit het Overijsselse dorpje Lemelerveld enkele maanden voor de carnaval ziet, zal niet snel zeggen dat het een drukbezochte horecagelegenheid is. Waar de parkeerplaats nu alleen bezet wordt door de witte Volkswagen Caddy, waar met rode letters Reimink Lemelerveld op staat gedrukt, puilt de parkeerplaats tijdens carnaval uit van de auto’s. Nu, twee maanden voor de aftrap van het carnavalsseizoen, cirkelen de dorre, bruine bladeren rond over de grijze stoeptegels door de harde wind. Door de vele ramen weten de mensen direct met wat voor een soort horecagelegenheid ze te maken hebben. De goed verlichte rood met crèmekleurige gevel maakt het totaalplaatje af.  “Wij willen mensen het idee geven dat ze welkom zijn bij ons”, zegt eigenaar Michel Reimink (43).

Ouderwetse dorpskroeg
Het grand café van het horecahuis stamt uit de jaren ’70 en is daarmee het nieuwste gedeelte van de horecagelegenheid. Door de donkerbruine hardhouten bar met de kapstokhaakjes nog op heuphoogte, de statafels met gouden randen, de blikken borden aan de muur en de enigszins versleten houten vloer krijg je het idee dat je in een typische dorpskroeg bent belandt. De glas-in-loodramen langs de bovenzijde van het grand café geven je de indruk dat het café al de nodige jaren meegaat. Nu is dit ook het geval, maar er is meer.

Carnavalswalhalla
Het doorgaans zo rustieke Lemelerveld verandert eenmaal per jaar in een waar carnavalsdorp, met Reimink als middelpunt van alle feestvreugde. “Carnaval is altijd machtig gezellig”, zegt Michel. “Het zorgt niet alleen voor de nodige inkomsten, maar het heeft ook nog een groot ‘reüniegehalte’ met (oud-)inwoners van Lemelerveld.” Niet het grand café, maar de grote zaal, het oude café en de pub bieden gezamenlijk onderdak aan alle feestvierders. Waar de bruine vloer nu nog glanzend schoon is en de tafels gedekt zijn met een chique wit tafelkleed, is dat met carnaval wel anders. De tafels en stoelen gaan aan de kant en de vloer ligt dan bezaaid met bier, plastic bekers, confetti en andere feestartikelen.

Carnaval in Lemelerveld is voor jong en oud en dat weet men bij Reimink als geen ander. Dit maakt het dan ook extra lastig om vanaf 1 januari 2014 de nieuwe wet voor de minimumleeftijd van alcohol na te leven. “Tijdens carnaval staan bij de ingang medewerkers met polsbandjes en je krijgt er gewoon niet een als je volgens de wet nog niet oud genoeg bent. Dat doen we al jaren”, zegt Michel. “Wederverkoop van drank kun je daarentegen maar moeilijk tegenhouden, vooral tijdens een feest als carnaval. Het is dan zo ongelooflijk druk dat het niet te controleren is.” In het café zelf is dit volgens Michel stukken makkelijker, al gaan medewerkers niet direct controles voeren bij de deur: “dat schrikt mensen af.”

Toekomst carnaval veilig?
Het had niet veel gescheeld of er was helemaal geen feestbestemming meer geweest voor de carnavalsvierders in Lemelerveld. “Ik had een goede baan bij de McDonald’s in Zwolle en had helemaal niet de intentie om het bedrijf van mijn ouders over te nemen”, zegt Michel met een glimlach. Toen zijn ouders echter aankondigden om met het bedrijf te stoppen, begon er bij Michel toch wat te kriebelen. “Ik vond het zonde om het bedrijf te stoppen na zoveel jaren. Ik heb dus in goed overleg met mijn baas besloten om een half jaar ontslag te nemen. Zo kon ik kijken of het wat voor mij was. En dat was het”, vertelt Michel.

Of het carnavalsfeest ook in de toekomst nog bij Reimink gehouden kan worden, is nog niet met zekerheid te zeggen. Dat hangt er vanaf of zich een opvolger aandient. Voor de wagenbouwers, die al vanaf september bezig zijn met het prepareren van de praalwagen, zou dat doodzonde zijn. Carnaval is niet alleen voor hen, maar voor bijna heel Lemelerveld hét feest bij uitstek. Aangezien er geen andere grote horecagelegenheid is in het Overijsselse dorpje dat plaats biedt aan zo veel mensen, is het wat de toekomst betreft nog bepaald geen zekerheid. Desondanks heeft Michel nog niet over een opvolger nagedacht. “Ik ben nog jong en heb nog even te gaan. Zelf heb ik geen kinderen, maar misschien dat één van onze neefjes of nichtjes het te zijner tijd graag wil overnemen. Ik zou het prachtig vinden als het bedrijf binnen de familie blijft, maar als de opvolger van buiten de familie komt, vind ik het ook geen probleem!”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief