Rijk Zwaan steekt ruim honderd miljoen euro in R&D

Familiebedrijf Rijk Zwaan heeft in het afgelopen boekjaar maar liefst 110 miljoen euro gestoken in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Het groentezadenbedrijf is een van de mondiale marktleiders en breidt het aankomende jaar de onderzoeksfaciliteiten uit in De Lier en Fijnaart.

Het R&D-budget van Rijk Zwaan bedraagt bijna dertig procent van de groepsomzet, blijkt uit het jaarverslag dat het familiebedrijf gisteren publiceerde. Het budget is, in vergelijking met vorig jaar, gestegen met twintig miljoen euro.

Nederland
Volgens het familiebedrijf is Nederland ‘een uitstekende vestigingsplaats dankzij de politieke stabiliteit, de goede infrastructuur, het hoge opleidingsniveau en het stimuleringsbeleid van de overheid’. In 1932 bouwde Rijk Zwaan haar eerste faciliteiten voor zaadteelt en veredeling in Bergschenhoek. Vervolgens groeide het bedrijf gezond door en werd er in 1964 het eerste buitenlandse dochterbedrijf opgericht in Duitsland.

Mondiale top vijf
Nadat de eerste stap over de grenzen was gezet, bleef het goed gaan. De onderneming behoort inmiddels tot de mondiale top vijf met een omzet van 340 miljoen euro. Afgelopen jaar zag het bedrijf de omzet met negen procent stijgen. Slechts een klein deel van de omzet, 33 miljoen euro, wordt gemaakt in Nederland. De nettowinst steeg met tien miljoen euro tot de hoogte van 55 miljoen euro. Het bedrijf zag de omzet wereldwijd stijgen door onder andere positieve koersresultaten en goede verkoopresultaten buiten Nederland.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief