Scheepsbouwer Veka weer in de lift

 In Geen categorie

 

Het 25 jaar oude scheepsbouwconcern Veka gaat zich weer volledig concentreren op de bouw van binnenvaart- en zeeschepen. Het Brabantse familiebedrijf heeft zware tijden gekend en krijgt op dit moment nog extra steun van ABN Amro, maar is bezig met een opmars: het aantal orders neemt in rap tempo toe.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Veka werkt nu onder meer in opdracht van Shell, de Noorse zalmkwekerijen en de Zuid-Amerikaanse markt. Alhoewel het scheepsbouwconcern in goede jaren zo’n 200 miljoen omzet boekte, kwam het de laatste tijd in zwaar weer terecht. “Als we zelf niet hadden ingegrepen en de banken hadden ons in de steek gelaten, dan had het er somber uitgezien”, vertelt CEO Roland van Veen (CEO). Samen met Peter Versluis neemt hij de dagelijkse leiding bij Veka op zich.

‘Ingrijpen werd noodzakelijk’
Midden jaren ’90 namen de broers Versluis het concern van hun ouders over. In 2006 kreeg Peter Versluis nog de titel Ondernemer van het Jaar. Schepenbouwer Veka groeide uit tot maritiem projectontwikkelaar. Zo ging het bedrijf ook schepen voor eigen rekening en risico bouwen. Tussen 2009 en 2010 kreeg ook de scheepsbouw te kampen met de crisis. Daar ging het mis. Van Veen: “De crisis duurde veel langer dan verwacht en ingrijpen werd steeds noodzakelijker.”

Koersverandering
In 2013 en 2014 kreeg Veka te maken met liquiditeitskrapte. De onderneming wilde het anders aanpakken en veranderde van koers. Eind 2014 kwam Van Veen de directie versterken. Hij stelde zich nog strenger op dan zijn voorganger. Zo werd het mes gezet in veel van de 158 vennootschappen, die onder de familievennootschap Portsight vielen. Ook werden werven in Tsjechië verkocht en bepaalde activiteiten stopgezet. Tegelijkertijd werd juist geïnvesteerd in werven en organisaties in Werkendam, Lemmer en Polen.

In de lift
Nieuwe afspraken met de banken over herfinanciering zal ervoor moeten zorgen dat Veka binnenkort niet meer in het Bijzonder Beheer van ABN Amro zit, zegt van Veen. “ABN en de andere banken waren streng, maar hebben ons toch goed geholpen.” Van Veen heeft zijn les geleerd: “Focus op een duidelijke strategie en zorg ervoor dat het bedrijf daarop wordt ingericht.”

Recommended Posts