Familiebedrijven Award 2015

De Stichting Familie Onderneming, in 2012 opgezet door ondernemer John Fentener van Vlissingen, gaat voor het derde jaar op zoek naar het beste familiebedrijf van Nederland.Deze maand worden de twaalf genomineerden bekendgemaakt en in april strijden de vier finalisten uiteindelijk om de Familiebedrijven Award 2015.

De Stichting Familie Onderneming looft jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een excellerend Nederlands familiebedrijf. Een team van KPMG verzorgt de onafhankelijke selectie van familiebedrijven op basis van acht criteria (te weten: aandeelhouders, bestuur & governance, familie & cultuur, continuïteit, financiële prestaties, groei, internationalisatie, maatschappelijke betrokkenheid en innovatie. Randvoorwaarde is bovendien dat de onderneming een écht familiebedrijf is (volgens de definitie van de Europese Commissie). Nadat de top is bepaald, kiest de jury het winnende familiebedrijf. De bestuurder van deze familieonderneming treedt dan voor één jaar toe tot de jury.

Bedrijvenbezoek
Uit een groep van 500 middelgrote en grote familiebedrijven selecteert KPMG 250 bedrijven. Deze ondernemingen worden uitgenodigd voor een interview op basis van bovenstaande criteria en de juryleden beoordelen uiteindelijk twaalf familiebedrijven, waarvan er vier worden geselecteerd. De juryleden gaan dan gezamenlijk op bedrijvenbezoek om de familiebedrijven beter te leren kennen en om zo de winnaar te kunnen bepalen. “We nemen onze taak als jury serieus en zijn kritisch”, zegt John Fentener van Vlissingen. “De winnaar is ook écht een winnaar, die aantoonbaar excelleert.”

Westland Kaas
Westland Kaas won de Familiebedrijven Award 2014. Directeur Henny Westland ontving de award uit handen van minister-president Mark Rutte in De Nieuwe Kerk te Den Haag. Het kaasbedrijf uit Huizen, bekend van onder meer Maaslander en Old Amsterdam, viel volgens de jury op door een uitzonderlijk goed samenspel tussen familie, eigenaren, bestuur en toezicht. Het authentieke bedrijf, dat al 78 jaar bestaat, groeit en blijft innoveren in een veranderende wereld met een veranderende consumentenvraag.

Minister-president
In 2013 ontving Gassan Diamonds de eerste editie van de award. Benno Leeser, CEO van Gassan Diamonds, trad voor één jaar toe tot de jury. Hij werd opgevolgd door Henny Westland, die nu dus onderdeel uitmaakt van de jury en mede bepaalt wie het kaasbedrijf opvolgt. In april wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de finaledag. Fentener van Vlissingen: “We hopen dat de minister-president ook dit jaar de prijs weer kan uitreiken. Het belooft hoe dan ook weer een boeiend evenement te worden.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief