SHV stapt in de biologische lpg

 In Innovatie

De energietak van een van Nederlands grootste familiebedrijven, SHV, gaat biologische lpg inkopen bij Neste Oil. De lpg gaat geproduceerd worden op de Maasvlakte in de eerste biologische lpg fabriek ter wereld.

SHV Energy is hiermee de eerste klant van het Finse Neste Oil. De fabriek die lpg gaat produceren, zal eind 2016 in gebruik worden genomen. Tot aan 2020 zal SHV Energy alle biologische lpg opkopen van het Finse bedrijf. In die periode wordt er 160.000 ton bio-lpg geproduceerd. Dit is nog geen 1 procent van de totale hoeveelheid die SHV Energy verkoopt.

Bestaande fabriek
Momenteel heeft Neste Oil al een raffinaderij staan op de Maasvlakte. Deze produceert biodiesel van slachtafval en visresten. De nieuwe fabriek wordt aangesloten op deze raffinaderij. Op die manier kunnen de gassen die vrij komen bij het produceren van biodiesel worden gebruikt voor de productie van biologische lpg. Momenteel worden deze gassen nog doorverkocht aan een energiecentrale.

Duurder
De prijs van de biologische lpg ligt hoger dan die van niet-biologische lpg. Het precieze prijsverschil is tot nog toe onbekend. Net zoals andere biobrandstoffen zal ook de bio lpg vermengd worden met de originele lpg vormen. SHV zal weinig extra kosten hebben aan het transport van de nieuwe lpg. Vanwege de moleculaire gelijkheid aan de niet biologische lpg kan het distributienetwerk zo goed als onaangepast blijven.

Recommended Posts