Simac van beurs gehaald door druk aandeelhouders

Simac is van de beurs gehaald om de druk van aandeelhouders te ontzien. Het familiebedrijf kan zich nu weer volledig richten op de continuïteit.

De directeur van het voorheen beursgenoteerde Simac, Eric van Schagen, haalde het familiebedrijf  begin maart van de kapitaalmarkt. Op BNR Radio legt Van Schagen uit dat hij hiermee vooral de continuïteit van het bedrijf ten goede wil komen. “Zonder opdringerige aandeelhouders en ingewikkelde regelgeving kunnen wij ons met onze bedrijfsvoering weer zoveel mogelijk richten op de lange termijn”, aldus Van Schagen.

Druk van aandeelhouders
Familiebedrijven hebben over het algemeen de contiuïteit van het bedrijf in een hoger vaandel staan dan niet-familiebedrijven. Ze zijn minder geïnteresseerd in een snel winstbejag en geven vooral prioriteit aan de gezondheid op de lange termijn om een goed bedrijf achter te laten voor de volgende generatie. Externe aandeelhouders willen vooral snel geld zien en zijn daarmee meer geïnteresseerd op korte termijn resultaten. “Dit zorgt voor veel druk”, aldus Van Schagen. “We hadden te maken met alsmaar groeiende verwachtingen en eisen van externe aandeelhouders die we niet waar konden maken. Nu we van de beurs af zijn, heerst er met deze weggevallen druk veel meer rust.” Schagen geeft aan dat het op dit moment iets minder gaat met Simac door een aantal ambitieuze projecten die wat duurder uitvallen dan begroot was. “Op de beurs zou je hier allemaal lastige vragen over krijgen. Aandeelhouders komen dan al snel met maatregelen en eisen om de structuur te wijzigen of te reorganiseren. We zijn nu weer in staat om eventuele problemen in alle rust zelf op te lossen en ons meer te richten op de continuïteit.”

Minder regelgeving
Beursgenoteerde bedrijven hebben te maken met een strengere regelgeving. Naast de hijgende aandeelhouders was ook dit een reden voor Van Schagen om Simac van de beurs te halen. “Met de strengere regelgeving waar een beursgenoteerd bedrijf mee te maken krijgt, gaat er veel meer energie zitten in het randgebied. Het haalt de aandacht af van de eigen bedrijfsvoering”, meldt Van Schagen.

Investeren in mkb
Naast de negatieve aspecten van een beursnotering voor familiebedrijven, wordt het voor hen tegelijkertijd steeds aantrekkelijker om een beursgang te maken. Zij krijgen namelijk steeds moeilijker krediet van de bank en zien de kapitaalmarkt als een alternatief om hun groeiplannen mee te kunnen financieren. Van Schagen, die naast directeur van Simac ook voorzitter is van de branchevereniging van Nederlandse Technologiebedrijven (NHI), stelt dat de overheid een belangrijke taak heeft om het mkb aan meer krediet te helpen. “We zien dat de aandacht van de overheid meer uitgaat naar de topsectoren en startups dan naar het mkb”, aldus Van Schagen. “De overheid zou veel meer moeten investeren in het mkb zodat ook deze bedrijven de ruimte krijgen om te groeien. Het mkb draagt per slot van rekening in belangrijke mate bij aan het economisch succes van Nederland.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief