Slimme ondernemer smeert eigen boterhammen

 In Privé & Vermogen

Meer grip op privévermogen? In deze barre tijden is het extra verstandig om op de persoonlijke financiën te letten. Tip nummer één: laat de luxekoffie bij het tankstation staan.

Bespaar meer, beleg je geld, leen minder en bouw reserves op in goede tijden. Dat zijn de vier tips die het ondernemersblad Sprout geeft. Klinkt vanzelfsprekend, maar ongemerkt gaat er heel veel voordeel verloren voor de minder oplettende ondernemer. Neem nu de luxekoffie bij het tankstations, ’s ochtends onderweg naar kantoor. Of het broodje tussen de middag bij de bakker: een besparing van zo’n 25 euro per week is zo gedaan. Koop een roestvrijstalen koffiemok voor onderweg en smeer ’s ochtends je eigen boterhammen.

Beleggen

Behalve zelf je boterhammen smeren en koffiezetten, dat doorgerekend (exclusief twee weken vakantie) circa 1250 euro per jaar scheelt, is een tweede tip om te gaan beleggen. Spaarrentes geven momenteel weinig rendement en aandelenkoersen staan historisch laag. Investeren in bedrijven die overdreven zijn afgestraft en weinig schulden hebben is een valide strategie. Bij voorkeur komt dat geld uit reserves, opgebouwd in goede tijden. Al lijkt dat laatste meer een tip voor de toekomst te zijn, wanneer de economie weer aantrekt. Wellicht dat zo ook de rijkste Nederlandse  ondernemers de achterstand op hun Spaanse collega’s gaan goedmaken…

Afbouwen persoonlijk krediet

Last but not least: die skivakantie of dure tv, daar ga je toch geen bedrijfskrediet voor aanwenden? Spaarzaam gedrag is raadzaam, net als het afbouwen van persoonlijke kredieten. Met name creditcards zorgen ervoor dat er maandelijks vaak ongemerkt een behoorlijk bedrag aan rentekosten wegsijpelt. Sprout raadt daarom aan om de winstuitkering van dit jaar eens niet te besteden aan de uitbouw van de keuken, maar aan een extra aflossing op studielening of hypotheekschuld. Vooral dat laatste geeft een mooie uitgangspositie om direct de rente van je hypotheek te heronderhandelen.

Recommended Posts