Sneller staatssteun voor middelgrote bedrijven

Deventer – Het wordt in Nederland makkelijker om middelgrote bedrijven financieel te ondersteunen. Als een familiebedrijf geen financiering krijgt bij een bank, kan het in de toekomst aankloppen bij de regering.

Bedrijven in het MKB komen maar lastig aan een financiering voor hun groei- en innovatieplannen. Door de economische crisis zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van krediet, waardoor bedrijven zich maar moeilijk verder kunnen ontwikkelen. Dankzij een besluit van de Europese Commissie kan de regering straks (familie)bedrijven in het MKB financieel ondersteunen. De mogelijkheid tot staatssteun aan familiebedrijven en andere MKB’ers wordt per 1 juli 2014 verruimd. Belangrijk is wel dat de steun niet alleen afkomstig is van de regering. Er moeten namelijk ook private partijen investeren.

Versoepeling regels
Dankzij de wijziging van de Europese Commissie komen straks alle bedrijven in het MKB in aanmerking voor een financiering in de vorm van staatssteun. Tot op heden was het alleen voor familiebedrijven en andere bedrijven in het MKB mogelijk om op financieel gebied door de staat ondersteund te worden. Dankzij het besluit van de Europese Commissie kunnen straks niet alleen MKB’ers maar ook middelgrote beursondernemingen met maximaal 1500 medewerkers, bij de staat terecht voor financiële steun.

Eigen vermogen
Familiebedrijven worden vaak geroemd om hun grote eigen vermogen, maar in tijden van crisis daalt dit vermogen vaak in rap tempo. Een familiebedrijf kan het zich dus niet veroorloven om continu te blijven innoveren, want het eigen vermogen is niet onuitputtelijk. Ditzelfde geldt voor financiële instellingen. Zij zijn druk bezig met het versterken van hun balansen en hebben daardoor weinig ruimte voor het verstrekken van krediet. In dat geval kan een familiebedrijf aankloppen bij de staat voor financiële steun.

Eigen invulling
Nederland mag een eigen invulling geven aan de vorm van de staatssteun aan (familie)bedrijven in het MKB. De Nederlandse regering kan er bijvoorbeeld voor kiezen om aandeelhouder te worden in een bedrijf, maar het is ook mogelijk om een familiebedrijf bijvoorbeeld een lening of een staatsgarantie te bieden. Langzaam maar zeker trekken de banken weer uit het slop, maar om familiebedrijven toch de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen, kunnen zij nu ook bij de regering terecht. Op deze manier blijven zij innovatief waardoor het bedrijf kan blijven groeien.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief