Spoiler voor 2016: dit gaat er komend jaar gebeuren

Hoe valt uw familiebedrijf komend jaar in de prijzen, van welke overnames moet u op de hoogte zijn, wat zijn de nieuwe Europese wetten en wat moet u weten over technologische ontwikkelingen? Fambizz schept orde in de chaos en legt uit wat u als ondernemer moet weten over 2016.

Familiebedrijven in de prijzen
Familiebedrijven Award 2016
Het inschrijven om kans te maken van de award kon tot 7 december. De uitreiking van deze prijs wordt niet kleinschalig gedaan – zelfs Koningin Maxima was in 2015 aanwezig.

Het beste idee voor Familiebedrijven
U kunt uw idee tot 31 januari 2016 insturen via de website van de wedstrijd. Wanneer de prijs precies wordt uitgereikt is nog niet bekend. Meer informatie over het beste Idee voor Familiebedrijven leest u hier.

Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2016
De uitreiking van het Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar zal waarschijnlijk ook dit jaar plaatsvindenmedio september. Wanneer de nominaties van de wedstrijd beginnen, is nog niet bekend. Afgelopen jaar won Paree ’s-Heerenhoek de prijs vanwege hun maatschappelijke en historische waarde. Ook werd het familiebedrijf geprezen om haar innovatieve karakter. Benieuwd hoe u ook zo’n prijs in de wacht kunt slepen? In dit interview legt Pieter Paree uit hoe een familiebedrijf innovatief kan zijn en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord kan ondernemen.

De grote overnames
Den Hartog zal in het eerste kwartaal van 2016 bulkvervoerder InterBulk overnemen. Het laatstgenoemde bedrijf is een grote speler in China, waarmee Den Hartog zorgt voor een flinke positieversterking in het Aziatische continent.

In november in 2016 gaat er nog iets groots gebeuren: Wim van der Leegte van VDL geeft op 1 november 2016 het stokje door aan zijn zoon, Willem van der Leegte. De eigenaar is op dat moment precies een halve eeuw bij het internationale maakbedrijf betrokken geweest.

Nieuwe wetten: go abroad
Voor MKB-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, wordt het in 2016 gemakkelijker om een bedrijf in het buitenland op te zetten. Nieuwe Europese wetgeving zorgt ervoor dat het vestigen van een besloten eenmansvennootschap gemakkelijker wordt dan de afgelopen jaren. Deze regeling gaat naar verwachting in vanaf 1 juli 2016.

Technologische ontwikkelingen
Vooral ontwikkelingen rondom Internet of Things blijken veel in petto te hebben voor ondernemers. Ondernemers kunnen de vruchten plukken wanneer het gaat om commerciële doeleinden rondom de Internet of Things: alles kan met elkaar worden verbonden, apparaten kunnen met elkaar ‘communiceren’. Hiermee kan reclame op maat worden gerealiseerd: ondernemers kunnen het gebruik en het online gedrag van consumenten gebruiken. Innovatieve familiebedrijven kunnen hier zeker hun slag mee slaan.
Meer weten over Internet of Things? Hou de website van Fambizz dan vooral in de gaten, er worden in de toekomst meer artikelen gewijd aan dit innovatieve onderwerp.

Wat er verder dit jaar gaat gebeuren, is voor iedereen nog onbekend. Wilt u ook in 2016 op de hoogte blijven van alle ins en outs binnen familiebedrijven? Dan kunt u, ook komend jaar, bij Fambizz terecht!

Graag nog een terugblik over 2015? U leest het hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief