Stijging kredietaanvragen MKB

 In Finance

Het aantal kredietaanvragen door midden- en kleinbedrijven, waaronder familiebedrijven, is het derde kwartaal van 2015 gestegen. Door de lage rente willen bedrijven meer investeren, blijkt uit het kwartaalonderzoek van de Europese Centrale Bank.

De stijging is het gevolg van de extra maatregelen van het kabinet om de financieringsruimte van het MKB te vergroten. De markt van de bedrijfsfinanciering trekt weer aan. Naast de groei van het aantal kredietaanvragen bieden meer private partijen serieuze financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf.

Steun vanuit Den Haag
Na de MKB-top in Den Haag werd bekend dat er meer geld voor het MKB vrijkomt uit de Europese Unie. Vastgelegd werd dat het ministerie van Economische Zaken 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor private investeerders, 400 miljoen euro voor alternatieve mogelijkheden, en 100 miljoen euro voor het Dutch Venture Initiative, een Europees investeringsfonds. Daar bovenop werd ook nog besproken dat het kabinet wil gaan investeren in het vergroten van de kennis en vaardigheden van midden- en kleinbedrijven.

Extra garantieregeling Europa
Op Europees niveau is daarbij een garantieregeling overeengekomen om 20.000 MKB’ers te financieren in Europa. Het Europees Investeringsfonds (EIF) en zes kleinere financieringsorganisaties hebben in Brussel een overeenkomst getekend, waardoor in totaal meer dan 200 miljoen euro vrij gaat komen voor de financiering van het midden- en kleinbedrijf. Deze kredieten zijn bedoeld om onder andere startende ondernemers te kunnen ondersteunen.

Recommended Posts
Groenenberg