Strike: “We maken onszelf graag overbodig”

Vreemde ogen dwingen. Zeker binnen familiebedrijven is het betrekken van externe expertise essentieel om de lopende zaken eens kritisch tegen het licht te houden en aanwezige problemen voortvarend aan te kunnen pakken. Strike, nieuwbakken Fambizz-partner, is hier als geen ander toe in staat, maar blijft het liefst niet te lang ergens hangen. “We bouwen samen aan je familiebedrijf, maar bereiken juist ons doel als je zelf weer verder kunt.” Over barrières doorbreken, generaties samenbrengen en afrekenen op basis van toegevoegde waarde.

Strike-partners Tjalling Kuitert en Harald Dols weten wat het betekent om een eigen onderneming te hebben: cruciaal voor de werkzaamheden die ze verrichten voor het Nederlandse familiebedrijfsleven. Terwijl Dols vooral als fiscalist zijn strepen verdiende en op zijn 33ste al partner was, heeft Kuitert als ad interim al een flink trackrecord opgebouwd, van de online communicatiebranche, ICT tot software asset management.

In zijn rol als fiscalist kwam Dols vaak met Nederlandse familiebedrijven in aanraking. “Ik merkte dat ik méér voor hen kon betekenen dan alleen de fiscale vraagstukken beantwoorden. Door mijn achtergrond spreek ik de taal van de ondernemer goed en voel ik al vrij snel aan waar de schoen wringt. Of dit nu op het vlak van fiscaliteit, organisatie, people management of een combinatie daarvan is. Als ik me iets buiten de fiscale zone bevond, merkte ik dat ik hier vanuit de ondernemers veel respons op kreeg. Daar wilde ik iets mee gaan doen, want ik proefde aan alles dat hier behoefte aan is en dat ik hier ook echt waarde toe kan voegen, bedrijfsbreed in plaats van alleen fiscaal.”

Door mijn achtergrond spreek ik de taal van de ondernemer goed en voel ik al vrij snel aan waar de schoen wringt. Of dit nu op het vlak van fiscaliteit, organisatie, people management of een combinatie daarvan is

Blueprint

Strike-compagnon Kuitert beaamt dit: “Harald heeft een groot empathisch vermogen, dat zie je zelden in de fiscale wereld. Ik kon me voorstellen dat hij tot veel meer in staat was. Toen we met elkaar in gesprek raakten, merkte ik al gauw dat we op één lijn zaten. Inmiddels kunnen we lezen en schrijven met elkaar.”

Kuitert op zijn beurt heeft sinds 2014, toen hij voor zichzelf begon, ook al de broodnodige vlieguren gemaakt als ondernemer. “Waar ik goed in ben, is dat ik ergens binnenkom en niet meteen alleen een concrete vraag op ga lossen, maar ook naar het totaalplaatje kijk. We maken met Strike een Blueprint van de gehele organisatie, terwijl we tegelijkertijd concrete onderdelen van het probleem oplossen. Want het is natuurlijk heel leuk om na verloop van tijd met een plannetje te kunnen zwaaien, maar wij willen ook dóén en direct van meerwaarde zijn.”

Toegevoegde waarde

Juist voor familiebedrijven biedt Strike direct toegevoegde waarde. Dols: “Het is belangrijk dat de verhouding tussen familie en onderneming in balans is, maar vaak zie je en merk je dat dit niet het geval is. Dat er puur op heritage gestuurd wordt of voornamelijk op zakelijke belangen en dat juist die andere kant uit beeld verdwijnt. Dan is het dus goed dat het kussen, waar het bestuur van het familiebedrijf al een tijd op ligt, eens goed wordt opgeschud.”

In gesprekken met ondernemers en het personeel komen Dols en Kuitert er gauw genoeg achter waar de echte pijn zit. “Wij zijn voldoende gepokt en gemazeld om niet alleen op basis van de gesprekken, maar ook vanuit onze intuïtie, te kunnen zien waar een bedrijf behoefte aan heeft. Die behoefte maken we inzichtelijk in onze Blueprint, waarbij het ons doel is om die behoefte om te zetten in meetbare KPI’s. Vanuit die basis stippelen we vervolgens een perfecte route uit, die we samen met de ondernemers inslaan om deze vastgestelde doelen te bereiken”, legt Kuitert uit.

Wij zijn voldoende gepokt en gemazeld om niet alleen op basis van de gesprekken, maar ook vanuit onze intuïtie, te kunnen zien waar een bedrijf behoefte aan heeft

Generaties samenbrengen

Bedrijfsopvolgingsprocessen, nog zo’n specifieke dimensie binnen familiebedrijven. Dols: “De vorige generatie eigenaren was vooral van zoveel mogelijk tijd in het bedrijf stoppen, tot het uiterste gaan om het allerhoogste te bereiken. De jongere garde heeft een bredere blik en wil ook leuke dingen kunnen doen náást het bedrijf; voor ‘de zaak’ hoeft echt niet alles te wijken.” Verschillen die tijdens bedrijfsopvolgingsprocessen de kop op kunnen steken. “Dan zijn wij er niet alleen om de fiscale en financiële zaken te regelen, maar juist ook om die menselijke kant te belichten en hen daarin bij te staan. Want beide generaties willen en zeggen vaak hetzelfde, alleen in een andere taal. Juist dát overbruggen vinden we zo geweldig.”

De mannen van Strike zijn eveneens niet te flauw om zelf letterlijk de handen uit de mouwen te steken, mocht de nood aan de man zijn. Kuitert: “Natuurlijk, hopelijk is het niet nodig, maar als een klant eventjes handen te kort komt op de werkvloer, dan ga ik ook daar gerust met alle liefde en plezier staan.” Het draait immers om toegevoegde waarde en die valt niet alleen aan specialismen te ontlenen.

Peilen

Als de Strike-partners érgens een hekel aan hebben, is het aan ‘uurtjes-schrijvers’, zoals ze het zelf noemen. “Adviseurs die alleen maar met een plannetje komen, niets concreet uitvoeren, uur voor uur factureren en aan het einde alleen een keertje vriendelijk zwaaien”, legt Dols uit. “In onze ogen is het eerlijker dat je pas afrekent op het moment dat ook echt waarde is toegevoegd. We zijn er bijvoorbeeld niet op gericht om zo lang mogelijk ergens over de vloer te komen. We maken onszelf graag overbodig: we zorgen ervoor dat je wordt geholpen en dat de ondernemer zelfstandig verder kan.” Kuitert beaamt dit: “We bouwen samen aan je familiebedrijf, maar doen met alle liefde een stap terug wanneer je dit alleen kunt. Dan hebben wij ons doel namelijk bereikt.” Helemaal weg is Strike dan niet natuurlijk. Kuitert: “Net zoals familiebedrijven gaan we voor een langetermijnrelatie. We snappen dat nieuwe werkwijzen in moeten slijten en dat dit dus niet van vandaag op morgen het geval is. We zullen daarom regelmatig polshoogte komen nemen, om te kijken of alles naar wens verloopt en of er nog enige vorm van bijsturing of ondersteuning nodig is.”

We bouwen samen aan je familiebedrijf, maar doen met alle liefde een stap terug wanneer je dit alleen kunt. Dan hebben wij ons doel namelijk bereikt

Kickstart

As we speak merken Dols en Kuitert met Strike weinig tot niets van de coronacrisis. Ze benadrukken vooral dat wanneer de kruitdampen eenmaal zijn opgetrokken, bedrijven kritisch moeten blijven kijken naar hoe ze bezig zijn. Dols: “Veel bedrijven doen het op dit moment rustiger aan of staan momenteel stil: daar kun je ook je voordeel mee doen. Je kunt nu de pijnpunten aanpakken waar je eerst geen tijd voor had.” Op deze manier houd je als ondernemer de regie over je bedrijf en sorteer je voor op het creëren van een voorsprong. “En maak je van je herstart dus een kickstart.” De heren van Strike schreven er laatst nog een blog over: zeker een aanrader om eens te lezen. Het Nederlandse (familie)bedrijfsleven is nu aan zet; Strike staat klaar om die voorsprong met hen te creëren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief