Subsidie voor opvolgers familiebedrijven in Overijssel

 In Geen categorie

De provincie Overijssel heeft naar eigen zeggen een unieke subsidie bekendgemaakt: een investeringspremie voor opvolgers van de directie die verjonging inzetten binnen familiebedrijven. Deze bedrijven kunnen een maximaal bedrag van 20.000 euro ontvangen, wanneer zij een nieuw of verbeterd productieproces introduceren, of bij de marktintroductie van een nieuw product.

Familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de provincie Overijssel, waarbij continuïteit en geleidelijke groei centraal staan. Volgens het provinciebestuur zijn deze bedrijven hierdoor een stabiele economische factor, aangezien zeventig procent van alle bedrijven een familiebedrijf is. Samen zijn zij goed voor 161.000 banen en een omzet van 24 miljard euro.

Voorwaarden
Een vereiste voor het verkrijgen van de subsidie is de maatschappelijke betrokkenheid bij lokale activiteiten. Tevens dient de opvolger jonger te zijn dan 41 jaar en een minimaal bezit van 25 procent te hebben. Dit speelt door op de eerdere intentie van de hogescholen Windesheim en Saxion, de provincie en de werkgeversorganisaties VNO-NCW Midden en MKB Midden. Zij hebben eerder het belang van de familiebedrijven erkend en geven gericht aandacht en ondersteuning. Voor deze regeling is een budget van 600.000 euro beschikbaar gemaakt, waarbij landbouwbedrijven uitgesloten zijn van de regeling.

Waar eerder alleen de opvolgers van landbouwbedrijven een subsidie kregen, vond CDA-afgevaardigde Eddy van Hijum dat andere categorieën ondernemers tevens financiële ondersteuning nodig hadden. Daarnaast heeft de regeling ook een ‘ ideologische kant’. ‘Er zijn al veel fiscale regelingen voor multinationals. Het MKB-bedrijf mag dan niet vergeten worden, juist omdat deze categorie cruciaal is voor de regionale economische structuur’, aldus Van Hijum.

Recommended Posts