Supermarktfamilies beleven hoogtijdagen

 In Geen categorie

In de onlangs verschenen Quote 500 staat een top 50 met de rijkste families van Nederland. Met name familiebedrijven die actief zijn in mode, supermarkten en landbouw doen het dit jaar goed.  Zo staat de familie achter supermarkt Albert Heijn op plaats 17 in het overzicht met een vermogen van 445 miljoen euro. Een analyse:

Het totale vermogen van alle 500 rijkste personen in Nederland is met ruim tien procent gestegen sinds vorig jaar. In totaal bezitten zij nu een kleine 92 miljard euro. Daar dragen Nederlandse familiebedrijven sterk aan bij. In de top 50 rijkste familiebedrijven staat de familie Brenninkmeijer, de familie achter C&A, met stip bovenaan. De Brenninkmeijers bezitten een vermogen van 22 miljard euro.

Van kleding tot boeren
Drie familiebedrijven presenteren de fashionsector: na familie Brenninkmeijer volgt op nummer vier de familie Dreesmann. Ongeacht dat het met het concern van de familie, V&D, slecht gaat; in juli werden ontsloeg men vierhonderd medewerkers. De familie Dreesmann voelt dit verlies niet in de portemonnee. Hun vermogen is in vergelijking met vorig jaar hetzelfde gebleven: 1,6 miljard euro. Op nummer 37 staat familie Korijn en zij zijn de oprichters van de kledingwinkel Miss Etam. Dit bedrijf had ook het moeilijk. Dat vermogen is met twintig procent gedaald. De familie Korijn zag Miss Etam dit jaar failliet gaan.

Dat Nederland van oudsher aan agrarische achtergrond heeft, blijkt wel uit het aantal agrarische bedrijven in de top 50 rijkste families. De familie De Heus, De Heus Voeders B.V. is het eerste agrarische onderneming in de lijst is. Dit bedrijf handelt in veevoer. Deze familie ontving een onderscheiding van Hare Majesteit bij de Familiebedrijven Award 2015. De omzet van De Heus Voeders B.V. in Nederland is licht gedaald, maar tegelijkertijd is er een groeiende afzet in Azië. Na familie Heus volgen nog zeven andere families die werkzaam zijn in de agrarische sector.

De dagelijkse boodschappen
Achter Nederlandse supermarkten zitten vaak families. Dat is ook terug te zien in de lijst; met drie van de vijf familiebedrijven in het supermarktwezen gaat het goed. De familie zag hun vermogen het afgelopen jaar groeien. Bij de andere twee families in de supermarktbranche bleef het vermogen gelijk. De familie Van den Broek, bekend van de gelijknamige supermarktketen, staat als rijkste supermarktfamilie op de lijst met een vermogen van 585 miljoen euro.

Een van de families in de supermarktwereld waarbij het vermogen niet steeg, is familie Heijn. Op plaats zeventien staan zij met een vermogen van 445 miljoen euro. Afgelopen jaar moest de familie nog een schadeclaim van twee miljoen euro betalen aan een projectontwikkelaar, omdat de gemeente Bloemendaal geen toestemming gaf voor de bouw van een seniorencomplex voor de familie (die onder andere voor Hank en Ronald Jan Heijn zou worden gebouwd).

Recommended Posts