Te hoge salarissen bij Heineken

Heineken gaat waarschijnlijk enkele veranderingen doorvoeren in de arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse tak van het bedrijf. Redenen hiervoor zijn de te hoge kosten die de huidige voorwaarden van het familiebedrijf met zich meebrengen.

Gaan deze kosten niet omlaag dan behoort een verslechterde concurrentiepositie op de internationale markt tot een van de gevolgen. Dit verklaart Heinekens HR-directeur, Hans de Ruiter, tegenover het FD. De Ruiter geeft aan dat werknemers die hun loopbaan net zijn begonnen bij de bierbrouwerij gemiddeld 20 tot 30 procent te veel salaris ontvangen. Deze conclusie is getrokken aan de hand van een salarisvergelijking tussen soortgelijke functies bij bedrijven vergelijkbaar met Heineken.

Toekomstvisie
De Ruiter benadrukt dat de huidige Heineken-werknemer niet 20 procent moet inleveren. Het gaat om een ‘’bouwwerk voor de toekomst.’’ Onder de Nederlandse tak van Heineken valt de grootste brouwerij van de bierfabrikant. In deze brouwerij die gevestigd is in Zoetermeer zijn ongeveer 2700 mensen werkzaam. Vanuit Heineken staat de Nederlandse tak bekend als de basis van het bedrijf. Dit betekent volgens de Ruiter echter niet dat deze tak een speciale behandeling verdient. ‘’Nederland moet ook gewoon een bijdrage leveren aan het concern. Het is niet van deze tijd om te denken dat wij worden ontzien omdat het hier allemaal begonnen is.’’ De grenzen die zijn afgebakerd door de huidige cao beperken de Ruiter er nog altijd in om de arbeidsvoorwaarden in een juiste verhouding te krijgen met de markt.

Vakbonden
Jet Grimbergen, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, zegt al midden in onderhandelingen te zitten over de cao. Daarbij vermeldt zij ook dat de Ruiter tot nu tot nog geen specifieke voorstellen heeft gedaan die doen blijken dat hij deze richting op wil. De wens om de cao op te splitsen is al wel bekend bij de bestuurder. Dankzij die splitsing vallen verschillende afdelingen, waaronder verkoop, onder de internationale holding. Bescherming van de Nederlandse cao verdwijnt daarmee.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief