Te weinig steun voor MKB

Ondanks de vele alternatieve initiatieven voor de financiering van het MKB, waar ook veel familiebedrijven onder vallen, bestaat er nog steeds een financieringsgat. MKB’ers die problemen met hun liquide middelen hebben, moeten daarmee geholpen worden, stelt econoom Mathijs Bouman.

Er valt nog genoeg te doen aan de kapitaalverstrekking voor het midden- en kleinbedrijf. “Het midden- en kleinbedrijf moet gesteund worden als ze zoekt naar financiering”, stelt econoom Mathijs Bouman.

Genoeg initiatieven
Er zijn steeds meer initiatieven om het financieringsgat voor het midden- en kleinbedrijf op te vullen, zoals microfinanciering en crowdfunding. Deze partijen ontwikkelen zich als co-financier voor het MKB. Volgens Bouman hebben de initiatieven rondom crowdfunding zeker potentie, maar hebben kleine of middelgrote bedrijven nog niet zo veel aan deze financieringsmogelijkheden. “De initiatieven rondom crowdfunding stellen nog niet zo heel veel voor. Haal eerst maar een miljard op, in plaats van een miljoen. Dan praten we verder.”

Alternatieve kapitaalmarkt
“Nederlanders hebben zichzelf als een waanzinnige verslaafd gemaakt aan de banken. De banken hebben daar niet zoveel trek in, want ze hebben al genoeg geld uitstaan aan financieel instabiele bedrijven.”

Hoe het dan wel moet? Bouman noemt de Verenigde Staten. “Daar is een alternatieve kapitaalmarkt, waar je mensen kunt zoeken die veel geld hebben en andersom: mensen die veel geld hebben, kunnen bedrijven zoeken die daar een tekort aan hebben. Zo vinden geldschieter en bedrijf elkaar tenminste.” Daar zit volgens de econoom een groot verschil. “Als een Nederlander rijk is, brengt hij zijn geld naar de bank.” Volgens hem hebben wij onszelf als het ware opgehangen aan één vorm van financiering, waardoor het bestaan van het midden- en kleinbedrijf in gevaar komt.

Pensioenfondsen
Het proces van alternatieve financieringswijzen, zoals het opzetten van crowdfundingsdiensten, is volgens Bouman niet het grootste probleem. “Het echte financieringsprobleem ligt bij de pensioenfondsen. Als Nederlandse burgers sparen we namelijk verplicht in onze pensioenfondsen. Er wordt niet geïnvesteerd in Nederlandse ondernemers, maar in bedrijven in het buitenland. En dat pakt uiteindelijk helemaal niet voordelig uit voor het midden- en kleinbedrijf.”

Bouman legt uit dat investeren in Nederlandse midden- en kleinbedrijven te risicovol is als investeerder. De kapitaalverstrekking is volgens hem niet zozeer nodig voor de financiering van het opstarten van bedrijven, maar nodig voor de doorstart van het midden- en kleinbedrijf. “Sommige bedrijven in het MKB hebben problemen met hun liquide middelen, en daar moeten ze mee geholpen worden.”

Pensioenfondsen sluizen spaargeld weg
Pensioenfondsen zouden meer moeten investeren in fondsen voor het MKB, stelt Bouman. “Al het spaargeld wat Nederland juist goed zou kunnen gebruiken voor het versterken van de eigen economie, wordt weggesluisd door de pensioenfondsen.” Daar moet iets aan gedaan worden, vindt de econoom, ook als dat ten koste gaat van het rendement voor de pensioenfondsen. Toch lijkt er ook een kans weggelegd voor crowdfunding. Bouman: “Ik vind het heel belangrijk dat crowdfunding een grote rol krijgt in de kapitaalverstrekking voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, maar dat is in Nederland helaas nog niet het geval.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief