Tegenslag realisatie plannen stal Kuijpers Kip

 In Innovatie

Het pluimveebedrijf Kuijpers Kip stuit op verzet omtrent haar plannen voor een grote stal in het Limburgse Grubbenvorst. Kuijpers ziet de plannen juist als diervriendelijke innovatie, maar onder andere stichting Wakker Dier is fel tegen.

De drie broers en twee neven achter Kuijpers Kip zijn sinds 1999 bezig met het project: een complex dat het vetmesten, de slachting, de verwerking en de logistiek van de dieren allemaal onder een dak moet huisvesten, zo vertellen zij in het Financieele Dagblad. Het zal een samenwerking worden met een varkenshouderij en tevens familiebedrijf die eenzelfde insteek heeft. Als de plannen doorgaan, zal het complex zelfvoorzienend zijn in energie door de verwerking van mest, stellen de initiatiefnemers.

Protest
Veel van de vergunningen zijn al rond en over de financiering wordt gepraat met onder andere ABN Amro. Stichting Wakker Dier is echter fel tegen en noemt het project een dieronvriendelijke ‘gigastal’. De lokale vereniging van actievoerders Behoud de Parel  is bang voor horizonvervuiling. Enkele ondernemers zijn hierdoor afgehaakt en een eerder verleende vergunning door de Raad van State is ingetrokken.

Optimistisch
Neven Marcel (52) en Jan (31) achter Kuipers Kip zijn echter optimistisch. Zij zien het project als de toekomst van de agrarische wereld. Naast het zelfvoorzienend vermogen van het complex noemen zij  het beperken van het transport van de dieren als voordeel. Het zal, naast Co2-uitstoot, ook de verspreiding van dierenziektes moeten terugdringen. De komende weken zal blijken of de familie Kuijpers alle vergunningen en de financiering van het project rond krijgt.

Recommended Posts
Familiebedrijven Award 2015 Stichting Familie Ondernemen