
Terug naar kantoor? Zorg voor een goed schoonmaakplan!

Als we één ding geleerd hebben van de coronacrisis is het wel hoe belangrijk goede hygiëne is. Nu we weer vaker op kantoor werken, misschien zelfs op flexibele werkplekken, is het schoonhouden van de kantooromgeving belangrijker dan ooit. In dit blog geven we tips om je kantoor goed schoon te houden. Ook vertellen we je hoe je medewerkers je daarbij kunnen helpen.
Nu we langzaam maar zeker weer geheel of gedeeltelijk op kantoor mogen werken, zijn bedrijven druk bezig met de herinrichting van hun kantooromgeving. De focus ligt daarbij voornamelijk op het waarborgen van de anderhalvemetermaatregel en het creëren van flexibele werkplekken. Het belang van een schone en daarmee veilige werkplek wordt nog wel eens vergeten. Ten onrechte, want bij de heropening van je kantoor als werkplek kun je niet zonder een uitgebreide verzameling Tork schoonmaakmiddelen. Sterker nog: het is belangrijk dat je een schoonmaakplan opstelt waarbij hygiënisch werken op kantoor het uitgangspunt is.
Gebruik nieuwe schoonmaakroutine medewerkers
Zodra je medewerkers weer op kantoor aan het werk zijn, zullen ze anders kijken naar de apparatuur op hun flexibele werkplek en hun werkomgeving an sich. Het afgelopen jaar zijn ze gewend geraakt om vaker hun handen te wassen en voorwerpen te reinigen na gebruik. Als bedrijf kun je handig inspelen op deze nieuwe routine van medewerkers. Bijvoorbeeld door meer zeepdispensers te plaatsen en desinfecterende reinigingsdoekjes neer te leggen. Je hebt dan vanzelfsprekend ook meer handdoekdispensers en afvalbakken nodig. Daar krijg je dan wel een schoner en hygiënisch kantoor voor terug. Niet onbelangrijk, want als medewerkers meer op kantoor gaan werken, is de kans ook groter dat ze weer vaker ziek worden.
Stel een schoonmaakplan op
Naast het stimuleren van medewerkers om ook op het werk de hygiëneregels in acht nemen, is het raadzaam om een schoonmaakplan op te stellen. Denk daarbij aan (nieuwe) schoonmaakroutines voor typische hotspots voor de overdracht van bacteriën en virussen. Denk hierbij aan tafels en bureaus, toetsenborden, aanraakschermen, werkbladen, stoelen, deurknoppen, lichtschakelaars, handgrepen van kasten en liftknoppen. Hoe, waarmee en hoe vaak maak je dit soort voorwerpen schoon? Dat zet je allemaal in het schoonmaakplan.
Breng ook de gemeenschappelijke ruimten goed in kaart, zoals de receptie, keuken of koffiestations en de vergaderruimten. Ook de toiletten moeten natuurlijk nog vaker dan voorheen worden schoongemaakt. Houd er ook rekening mee, dat je dus meer schoonmaakmaterialen nodig hebt dan voorheen. Zelfs als er dagelijks minder medewerkers aanwezig zijn op kantoor dan eerder gebruikelijk was.
Schoonmaken of desinfecteren?
Vergeet bij het opstellen van een schoonmaakplan niet om een onderscheid te maken tussen schoonmaken en desinfecteren. Onder normale omstandigheden is schoonmaken meestal ruim afdoende. Het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren? Door oppervlakken schoon te maken met een met reinigingsmiddel doordrenkte doek of een oplossing van zeep en water, verwijder je de ziektekiemen door ze op te pakken. Bij desinfecteren maak je gebruik van meer agressieve chemische middelen die alle ziektekiemen doden.
Meestal is regelmatig goed schoonmaken meer dan voldoende voor een hygiënische werkplek. Alleen als je zeker weet dat een ziek persoon met bijvoorbeeld een besmettelijk virus op kantoor is geweest, is desinfecteren noodzakelijk.